Ploeteren en plezier tussen de pompoenen

Het festivalseizoen mag dan dit jaar door corona andermaal in het water zijn gevallen, op de Oogstcamping in Ens lijkt het of dat best wel meevalt. Uitzendbureau De Seizoenarbeiders en de jongerentak van Slow Food Nederland brengen er deze weken een flink dozijn tijdelijke oogstmedewerkers onder in tentjes en campers, compleet met verzorging en entertainment.

Ploeteren+en+plezier+tussen+de+pompoenen
© Joost de la Court

Werken op boerenland en tegelijk leren over hoe voedsel wordt geproduceerd, komen zo samen op het erf van akkerbouwer Joost van Strien in het Flevolandse Ens. Een foodtruck voor de catering, een educatief programma over voedsel en live entertainment op de vrijdagavond maken het tot een 'all-inclusive' verblijf waar tevens (veganistisch) wordt gekookt voor de deelnemers die er z'n 300 euro per week verdienen.

'Het is hier gewoon chill', stelt Milou uit Groningen tevreden vast als ze rond 5 uur 's middags op een tuinbank neerploft. Die is op het kampeerveldje achter de werktuigenschuur neergezet. Ze heeft er net een werkdag in het pompoenenveld van Van Strien op zitten.


Pompoenenoogst op de Oogstcamping bij Joost van Strien in Ens
Pompoenenoogst op de Oogstcamping bij Joost van Strien in Ens © Joost de la Court

Daar heeft ze samen met nog een twaalftal tijdelijke mede-campinggasten een werkdag lang de oranje vruchten eerst gesneden en daarna in kuubskisten gelegd. 'Het is fijn de hele dag buiten bezig te zijn en even alle dagelijkse zorgen uit je hoofd te zetten. En je ziet direct resultaat van wat je hebt gedaan: het veld is nu bijna leeg', geeft de stadse aan.

Je moet slim nadenken over voedsel en dat zie ik hier terug


Teeltschema

Haar tijdelijke collega Mayra Westerik uit het Zuid-Hollandse Waddinxveen zegt het vooral leuk te vinden om achter de schermen te kijken van een landbouwbedrijf. 'Ik wil graag dingen uitdokteren. Daarom vond ik de rondleiding door boer Joost zo interessant. Je hoort hoe ingewikkeld het teeltschema is en hoe belangrijk het is voor een boer om innovatief te zijn. Ik vind dat je slim moet nadenken over voedsel en dat zie ik hier ook terug. Ik ben zelf niet veganistisch of zo, maar ik wil wel weten waar mijn voedsel vandaan komt.'

Campinghost en werkplanner Nicky Sakkers van De Seizoenarbeiders legt uit hoe de formule van de Oogstcamping in elkaar steekt. Die is bedoeld om mensen werk te bieden op het platteland die daar normaal niet zo makkelijk komen. 'Op de Oogstcamping liggen werk en verblijf letterlijk naast elkaar en dat werkt drempelverlagend.' Naast de eigenlijke oogst wordt gedurende het groeiseizoen ook ander werk uitgevoerd als het wieden van onkruid of het snoeien van bomen.


Corona

De Seizoenarbeiders zetten vorig jaar zo 233 werkkrachten in bij 46 boeren, waarvan het overgrote deel bij fruittelers en akkerbouwers in Flevoland. Sakkers: 'Het eerste jaar was vooral om mensen werk te bieden die dat waren kwijtgeraakt door corona. Dit jaar is het een meer gemengd gezelschap van mensen die normaliter op festivals werken of productiewerk doen en mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe voedsel wordt geproduceerd. Ons doel is dus tweeledig: werk bieden op het land en laten zien hoeveel moeite het kost voordat ons voedsel in de winkel ligt.'

In veel andere landen springen familieleden bij als er tijdens de oogst opeens veel werk ligt op de boerderij. Die traditie is in Nederland niet zo ontwikkeld, stelt Sakkers vast. Akkerbouwer Joost van Strien beaamt dat. Hij beschikt over drie vaste krachten, maar heeft juist nu behoefte aan veel extra handen. 'Ik loste dat tot voor kort op via het inhuren van Poolse of Roemeense tijdelijke werkkrachten. Maar als er Nederlanders beschikbaar zijn, heeft dat voor mij een aantal voordelen. Zo communiceert het makkelijker en de sfeer is anders; het is gewoon gezelliger. Daarbij werken ze net zo hard.'


Voedselmuseum

De deelnemers krijgen dit jaar naast het werk een programma aangeboden met bijvoorbeeld bezoeken aan voedselmuseum 'n Wilde Keuze in Almere en een ijsboerderij in Biddinghuizen. Verder zijn er lezingen en een filmavond over voedselvraagstukken. 'We bieden een werkweek met een plus. En het gaat ons echt niet zozeer om het geld. Het zou al leuk zijn als we uit de kosten komen', verzekert Sakkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer