Wethouder Peel en Maas: 'We krijgen meer arbeidsmigranten'

Landelijk beleid, certificering van uitzendbureaus en registratie zijn nodig om seizoensarbeiders goed te huisvesten, vindt wethouder Paul Sanders (VVD) van de gemeente Peel en Maas.

Wethouder+Peel+en+Maas%3A+%27We+krijgen+meer+arbeidsmigranten%27
© Gemeente Peel en Maas

Noord-Limburg is erg in trek bij internationale werknemers. Hoe komt dat?

'We hebben een lange historie van met name seizoensarbeid in de aspergeteelt. We hebben een goede infrastructuur, zoals een Poolse bibliotheek, supermarkten en een kerk. Daarnaast is voor veel werk niet de Nederlandse taal vereist. Dus geld is niet de belangrijkste drijfveer, blijkt uit onderzoek.'

De beeldvorming over arbeidsmigranten klopt gewoon niet met de werkelijkheid. Het debat is verhard.

Paul Sanders, wethouder Peel en Maas

Wat is de rol van de gemeente als het gaat om huisvesting?

'We scheppen als gemeente ruimte en stellen voorwaarden. We hebben zo'n 4.500 vergunde huisvestingsplekken en een centrale registratie. Dat geeft ons de mogelijkheid arbeidsmigranten te informeren over regels en gebruiken, maar ook toe te zien dat ze fatsoenlijk worden gehuisvest.

'We dachten dat er minder internationale werknemers zouden komen, maar het worden er juist meer. Met name in de glastuinbouw, de logistiek, de bouw en in de toekomst in de zorg. Velen van hen zullen zich ook permanent willen vestigen.'


Wat vindt u van de huisvesting bij boeren en tuinders op het bedrijf?

'Over het algemeen heel positief. We zien amper problemen, vanwege de wederzijdse afhankelijkheid van werknemer en werkgever en de sterke, soms jarenlange, banden.'


Een punt van kritiek uit de sector is dat het Agrarisch Keurmerk Flexwonen niet wordt erkend.

'De arbeidsmigrant van nu stelt hogere eisen aan huisvesting en dat doet het bedrijfsleven ook, dus ik denk dat de trend gaat richting eenpersoonskamers.


'Het zou goed zijn als er één keurmerk komt, dat schept duidelijkheid voor iedereen. Als er een nieuw keurmerk komt, is het van belang dat er goed wordt gekeken naar bestaande vergunningen en een overgangsperiode.'


Wat is uw advies aan agrarisch ondernemers?

'Ga huisvesting regelen, want de concurrentie uit omliggende regio's en landen is groot. Als je snelheid wil maken, kun je met de gemeente in gesprek over tijdelijke huisvesting. Maar het blijft mogelijk om via een bestemmingsplanwijziging voor een permanente oplossing te gaan.'


Waar maakt u zich zorgen over?

'De verkeerde beeldvorming, dat internationale werknemers vooral jonge mannen zijn die hier overlast veroorzaken. Dat klopt gewoon niet. Het debat is verhard, terwijl de werknemers keihard nodig zijn om ons voedsel van het land te halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer