Duitse seizoensarbeiders steken vooral asperges

Bijna een derde van alle Duitse landarbeid was in 2019/2020 seizoensgebonden. Vooral asperges worden geoogst door seizoensarbeiders.

Duitse+seizoensarbeiders+steken+vooral+asperges
© VidiPhoto

Asperges zijn een van de belangrijkste seizoensgroente in Duitsland. Dat geldt vooral voor de deelstaat Nedersaksen, waar vorig jaar 23 procent van de Duitse asperges werd geoogst. In het coronajaar 2020 werd bij onze oosterburen wel 10 procent minder asperges geoogst. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Desdatis.

Op basis van de voorlopige resultaten van de landbouwtelling, waren van maart 2019 tot februari 2020 ongeveer 272.000 van de 937.000 arbeiders in de Duitse landbouw seizoensgebonden werkzaam. Dat aandeel was 29 procent. De genoemde meetperiode was voor het uitbreken van de coronapandemie.

Vergeleken met de laatste enquête in 2016 blijft het aandeel seizoensarbeiders in Duitsland stabiel. Dat was op dat moment zo;n 30 procent. Het betreft werknemers met een arbeidscontract van minder dan zes maanden en die vaak worden ingezet om seizoenspieken op te vangen.


Verschillen

In Rijnland-Palts was het merendeel van de seizoenarbeiders werkzaam: daar had 50 procent van alle landarbeiders alleen seizoensarbeid. Ook boerderijen in Hamburg (44 procent), Brandenburg (40 procent) en Noordrijn-Westfalen (34 procent) zijn sterk afhankelijk van seizoensarbeiders. Het aandeel was het laagst in Saarland (9 procent), Berlijn (11 procent) en Bremen (14 procent).

Het verschil in het gebruik van seizoensarbeiders tussen de deelstaten hangt samen met de soorten fruit of groente die er worden geteeld. Het hoge aandeel in Rijnland-Palts is onder meer te verklaren door de sterke focus op wijn- en groenteteelt, terwijl in Brandenburg veel asperges worden verbouwd.


Minder asperges

Oogstarbeiders konden vanaf eind maart vorig jaar Duitsland niet in vanwege de door coronamaatregelen gesloten grenzen. Dat zie je terug in de aspergeoogst van 2020. Er werd 117.600 ton geoogst, 10 procent minder dan het jaar ervoor. In totaal werden asperges geteeld op een oppervlakte van 25.900 hectare. Dat komt overeen met 21 procent van het Duits teeltareaal voor groenten.

Het belang van asperges voor de groente- en fruitteelt in Duitsland is ook duidelijk in vergelijking met andere landen van de Europese Unie. De Duitse aspergeoogst was vorig jaar goed voor 38 procent van de totale EU-brede productie van 307.400 ton. Duitsland werd gevolgd door Spanje met 65.100 ton (21 procent) en Italië met 47.000 ton (15 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer