Onderzoek naar locaties arbeidsmigranten levert veertien voorkeursgebieden op

Provincie Noord-Holland en de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen hebben onderzoek laten doen naar geschikte, permanente huisvestingslocaties met minimaal honderd plekken voor in totaal drieduizend buitenlandse werknemers. Dit heeft veertien voorkeursgebieden opgeleverd in de Kop van Noord-Holland.

Onderzoek+naar+locaties+arbeidsmigranten+levert+veertien+voorkeursgebieden+op
© Maartje van Berkel

De voorkeursgebieden worden in een vervolgtraject met vertegenwoordigers van bewoners, omwonenden en nabijgelegen bedrijven verder uitgewerkt. De gebieden zijn verspreid over de drie gemeenten, zodat de buitenlandse werknemers dicht bij hun werk kunnen worden gehuisvest.

Verder sluiten de gebieden aan op de bestaande bebouwing, zijn ze goed bereikbaar en bevinden ze zich buiten waardevolle natuurgebieden en landschappen. Ook sluiten ze aan op de voorkeurslocaties die uit een online-enquête onder bewoners naar voren kwamen.


Input voor het onderzoek is verder gehaald uit onlinegesprekken met vertegenwoordigers van bewoners (dorps- en wijkraden), bedrijven en huisvesters, bestaande en nieuwe initiatieven van ondernemers en een inhoudelijke analyse van adviesbureau Sweco.

Volgens wethouder Theo Meskers (VVD) van gemeente Hollands Kroon zetten de Noord-Hollandse overheden stappen met de uitkomsten van het onderzoek. 'Aan de hand van de zoekgebieden kunnen we op zoek naar exacte plekken voor accommodaties met honderd of meer bedden. Deze accommodaties komen uiteraard niet in de plaats van bestaande of geplande ontwikkelingen. En dankzij het monitoren van microdata hebben we goed zicht op hoe het aantal buitenlandse werknemers zich in de regio’s ontwikkelt. Zo kunnen we inspelen op wat nodig is aan huisvesting.'


Zorgvuldig participatieproces

Gedeputeerde Cees Loggen (VVD) van provincie Noord-Holland geeft aan dat de provincie bij de voorkeursgebieden een actieve rol wil spelen in het ontwikkelen van huisvestingslocaties. 'Uiteraard afgestemd op de rol en positie van de gemeente. Voor alle gebieden geldt dat een zorgvuldig participatieproces met bewoners, ondernemers en hun vertegenwoordigers doorlopen dient te worden. Ook vanuit de Omgevingswet is dat noodzakelijk.'

Als de precieze locaties zijn bepaald, nemen de gemeenten in principe het voortouw om daarvoor bestemmingsplannen te maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer