Quarantaineplicht (nu) niet voor meeste arbeidsmigranten

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico. De gebieden waar de meeste arbeidsmigranten vandaan komen, vallen daar nu niet onder.

Quarantaineplicht+%28nu%29+niet+voor+meeste+arbeidsmigranten
© Dirk Hol

De wet die ook toegangstesten voor evenementen mogelijk maakt, werd na een nachtelijke vergadersessie door de Senaat aangenomen. Volgende week wordt er nog gestemd over moties met wijzigingen op de wet. Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk wanneer deze precies ingaat.


De quarantainewet verplicht mensen die in landen met een zeer hoog risico zijn geweest om tien dagen in quarantaine te blijven. Als ze na vijf dagen negatief testen, mogen ze weer naar buiten. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete van 435 euro. Verschillende partijen vroegen zich wel af of dit in de praktijk zal werken, omdat er mogelijk te weinig op gecontroleerd kan worden. Minister Hugo de Jongen (VWS) denkt dat men zich vanwege de hoge boete wel aan de plicht houdt.

Landen als Polen, Roemenië en Bulgarije worden momenteel met oranje of rood aangegeven. Dat betekent dat het besmettingsrisico er hoog of matig is. De seizoenarbeiders uit die landen, die gaan helpen bij het binnenhalen van de oogsten, hoeven dan ook niet in quarantaine. Bij oplopende besmettingen in die gebieden kan dat natuurlijk wel veranderen.


Harde criteria

De moties die volgende week in stemming worden gebracht, gaan onder meer over het toestaan van zelftesten als vervanging voor personen die geen testlocatie in de buurt hebben. Ook vraagt D66 in een motie om harde criteria voor wanneer testen überhaupt nodig is.

Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer zei minister De Jonge dat het voor groepen arbeidsmigranten, die gezamenlijk in quarantaine moeten, mogelijk moet zijn om gedurende die periode in een soort bubbel te kunnen werken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer