Leonardo DiCaprio investeert in kweekvleesbedrijf Mosa Meat

Acteur Leonardo DiCaprio is adviseur en investeerder in het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat. Dat heeft het Limburgse bedrijf bekendgemaakt.

Leonardo+DiCaprio+investeert+in+kweekvleesbedrijf+Mosa+Meat
© ANP

De Amerikaan ziet kweekvlees als oplossing voor de klimaatverandering, omdat er minder broeikasgassen bij vrijkomen dan bij de gangbare vleesveeteelt. DiCaprio investeert ook in het Israëlische Aleph Farms, dat eveneens werkt aan gekweekt vlees.

Hoeveel de Oscarwinnaar in Mosa Meat en Aleph Farms steekt, maakten de twee bedrijven niet bekend. Eerder heeft hij geïnvesteerd in Beyond Meat, een Amerikaanse fabrikant van plantaardige vleesvervangers.


DiCaprio ziet zijn investering vooral als stap tegen klimaatverandering. 'Een van de meest impactvolle manieren om de klimaatcrisis te bestrijden, is door ons wereldwijde voedselsysteem fundamenteel te hervormen. Mosa Meat en Aleph Farms bieden nieuwe manieren om aan de wereldwijde vraag naar rundvlees te voldoen en tegelijkertijd enkele van de meest urgente problemen van de huidige rundvleesproductie op te lossen.'

De acteur zegt vereerd te zijn om zich bij hen te voegen als adviseur en investeerder, 'terwijl ze zich nu voorbereiden om gekweekt rundvlees op de markt te brengen voor iedereen die hunkert naar verandering.'


Acteur als activist

DiCaprio klimt als activist al langer op de barricaden, onder meer voor het milieu, natuurbehoud, toegang tot schoon water en bescherming van de biodiversiteit. Door zijn filantropische inspanningen is naar verluid meer dan 100 miljoen dollar aan subsidies verstrekt aan verschillende programma's en projecten.

Het in 2016 opgerichte Mosa Meat is een spin-off van de Universiteit Maastricht. Het bedrijf maakt rundvlees met slechts enkele dierlijke cellen, die vervolgens worden gevoed om er vlees mee te laten groeien. Onderzoeker Mark Post, mede-oprichter van het bedrijf, haalde in 2013 de wereldpers met de presentatie van 's werelds eerste gekweekte hamburger. Die kostte destijds nog wel 250.000 euro om te maken. Het doel is nu om kweekburgers betaalbaar te maken voor consumenten.

Mosa Meat heeft in verschillende investeringsrondes omgerekend zo'n 82 miljoen euro aan kapitaal opgehaald. Andere bekende investeerders zijn onder anderen topman Jitse Groen van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en de producent van vis- en veevoer Nutreco.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer