Ruim 41 procent consumenten staat open voor kweekvlees

Van de Nederlandse consumenten zal ruim 41 procent kweekvlees waarschijnlijk of zeker eten als het beschikbaar komt. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro, uitgevoerd door Panelwizard. 23 procent twijfelt nog en 35 gaat waarschijnlijk of zeker geen kweekvlees eten.

Ruim+41+procent+consumenten+staat+open+voor+kweekvlees
© Mosa Meat

Volgens de bank zijn de potentiële kweekvleeseters vooral jonge mensen die middelbaar of hoog zijn opgeleid. Het belangrijkste argument om (deels) over te stappen op kweekvlees is de bijdrage aan een beter milieu, gevolgd door dierenwelzijn.

Consumenten die geen kweekvlees willen eten, noemen het nagemaakte karakter en voorkeur voor gewoon vlees als belangrijkste redenen. Consumenten die twijfelen, hebben hun bedenkingen bij de gezondheid en veiligheid van kweekvlees. Ze willen hier eerst meer over weten.


Grote obstakels

ABN Amro verwacht dat kweekvlees voor de gewone consument de komende tien jaar nog niet beschikbaar is. Er zijn nog grote obstakels voor toegang van dit product tot de consumentenmarkt. Dat heeft te maken met de productiekosten van kweekvlees, maar ook met regelgeving.

Kweekvlees, ook wel in-vitrovlees genoemd, is vlees dat wordt gekweekt in een bioreactor. Aan een minuscuul aantal levende diercellen worden continu voedingstoffen toegevoegd en in ongeveer een maand ontstaat zo een stukje vlees. Er worden geen dieren voor geslacht.


Trendy restaurants

De bank verwacht dat binnen paar jaar de eerste consumenten in Europa 'een 'spannend', maar prijzig stukje kweekvlees bestellen in trendy restaurants'. 'Voor een wereldwijde doorbraak van kweekvlees zijn de komende tien jaar echter nog grote barrières te overwinnen', schrijft ABN Amro.

Als deze barrières geslecht zijn, kan dit in potentie wel grote gevolgen hebben voor de huidige partijen in de vleessector, meent de bank. Dat geldt voor verwerkers, slachterijen, boeren en voerleveranciers. Maar dan moet de markt voor kweekvlees wel eerst de huidige omvang van de markt van vleesvervangers overstijgen.

'De voedingsbodem hiervoor is aanwezig', stellen de deskundigen. 'Gewoon vlees wordt geassocieerd met een substantiële milieubelasting, in het bijzonder de productie van rundvlees. Op basis van dit gegeven, is kweekvlees vooral een concurrent voor rundvlees.'


Milieubelasting kweekvlees

Toch is de milieubelasting van kweekvlees volgens ABN Amro vooralsnog ook niet uit te vlakken, bijvoorbeeld door het energieverbruik van de bioreactoren. 'Een andere reden voor consumenten om geen of minder vlees te eten, betreft bezwaren over dierenwelzijn. Kweekvlees kan op dat vlak een concurrent voor niet alleen rund-, maar ook varkens- en pluimveevlees zijn.'

Volgens de bank zal in de komende tien jaar meer duidelijk worden welke kans kweekvlees maakt. Het kan zijn dat kweekvlees vooral in westerse landen wordt afgenomen. Maar de ontwikkeling kan ook anders gaan. Mogelijk is kweekvlees een goede optie voor ontwikkelingslanden die op dit moment niet zelfvoorzienend zijn en veel dierlijke eiwitten importeren.


Rol Nederland

ABN Amro denk dat Nederland een grote rol kan spelen in de productie van kweekvlees. Bijvoorbeeld dor zelf kweekvlees te leveren, door agrarische grondstoffen te leveren voor de productie of door het leveren van technologie. Op dit moment groeit de consumptie van dierlijke eiwitten, waaronder vlees, wereldwijd jaarlijks nog zo'n 1,5 procent. Tegelijkertijd groeit de markt voor vleesvervangers in diverse landen ook door. In Nederland groeit de verkoop van 'reguliere' vleesvervangers jaarlijks met dubbele cijfers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer