EPP%2Dvoorzitter%3A+%27Variatie+in+vleesproductie+groeit%27
Nieuws
© Twan Wiermans

EPP-voorzitter: 'Variatie in vleesproductie groeit'

Voor allerhande vormen van vleesproductie komt er ruimte. 'Van alles tussen de varkenshouder die honderdduizend varkens voor de wereldmarkt produceert en een gesloten bedrijf met veertig zeugen die vlees regionaal afzet en ook voor kweekvlees', zegt voorzitter Gert van Beek van European Pig Producers (EPP).

Van Beek volgde deze week de onlineveehouderijbeurs Eurotier. Na een uitstel van november tot februari kon Eurotier toch niet als fysieke beurs doorgaan. 'Jammer. De organisatie heeft veel werk verzet om er een goed online-event van te maken. Toch mis ik het sociale aspect en het netwerken van een fysieke beurs.'


Maandagavond was Van Beek online aanwezig bij de opening en donderdag tijdens het Cattle and Pig Event. Daarbij stond de vraag in de spotlights: komt het vlees van de toekomst uit het laboratorium?


Kweekvlees

Kweekvlees gaat het helemaal worden, stelde hoogleraar Nick Lin-Hi van de Duitse Universiteit van Vechta. 'Het zal net zo smaken en ruiken als gewoon vlees en goedkoper zijn. Alle vlees zal in de toekomst uit het lab komen.'

Zo'n vaart zal het volgens Van Beek niet lopen. 'Er komt zeker een markt voor kweekvlees. Het heeft geen zin om je ertegen te verzetten. Een deel van de consumenten zal hiervoor kiezen. Zie het als de ontwikkeling van alcoholvrij bier. Dat was jaren geleden not done om te drinken. Nu hoort het erbij.'


Meer marktdifferentiatie

Voor de varkenssector ziet Van Beek voldoende kansen. 'Er is nu veel meer ruimte voor marktdifferentiatie dan pak 'm beet tien jaar geleden', stelt hij.

'Van gangbaar naar één, twee of drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Grote bedrijven die superefficiënt varkens produceren voor de wereldmarkt, blijven bestaan naast concepten voor supermarkten die bijvoorbeeld Vion in de markt zet en kleine concepten die het vlees in de eigen regio afzetten. De diversiteit is enorm groot.'


Goed gevoel

Varkenshouders moeten vooral kiezen voor een tak van sport waar ze goed in zijn en waar ze zich in thuis voelen. 'Als je alleen maar hard werkt en geld verdient, maar het eigenlijk niet leuk vindt, dan ben je niet duurzaam bezig. Ben je wel met een goed gevoel bezig, dan kun je ook aan iedereen uitleggen wat en hoe je het doet', stelt de EPP-voorzitter.

'Belangrijk is wel dat er een goede vergoeding tegenover staat. Daarbij hebben we een politiek nodig die ons niet tegen zit, maar aan het werk laat, zodat we kunnen ondernemen. Dat doen we liever dan op subsidie draaien. De markt moet het betalen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer