Eerste witlofpennen gerooid op Noord-Brabantse zandgrond

De eerste 5 hectare witlofpennen van het jaar zijn donderdag gerooid door Loonbedrijf van Unen uit het Flevolandse Emmeloord in het Brabantse Zeeland. Het bedrijf oogstte voor witlofteler Ronald Kalter uit het Overijsselse IJsselmuiden.

Eerste+witlofpennen+gerooid+op+Noord%2DBrabantse+zandgrond
© Job Hiddink

Volgens Kalter zijn de pennen van het ras Topscore grof genoeg. 'Het gewas ziet er gezond uit en de inhoud is goed', zegt hij tevreden. De ondernemer teelt 20 hectare witlof op zand om vroeger te zijn. 'Dat doe ik in Noord-Brabant, omdat ik anders naar Frankrijk zou moeten. Nu kan ik zoveel mogelijk werkzaamheden in eigen beheer doen', legt de teler uit. De overige 100 hectare witlofpennen die Kalter beheert, groeit op klei in Flevoland.


Ronald Kalter is tevreden over de maat en vind de pennen mooi schoon.
Ronald Kalter is tevreden over de maat en vind de pennen mooi schoon. © Job Hiddink

'Het voordeel van zandgrond is dat het meestal goed berijdbaar is, waardoor ik kan zaaien en oogsten op het ideale tijdstip', weet Kalter. 'Ook wordt het steeds moeilijker om in de Flevopolders aan goede grond te komen.'


Goede kroppen

De witlofkweker voorspelt een mooie pennenoogst van 35 ton per hectare. Dat zijn ongeveer 190.000 opzetbare witlofpennen. ‘Ik weet zeker dat ik er goede kroppen van kan trekken’, klinkt hij overtuigend. De Overijsselse ondernemer geeft aan dat door het groeizame weer onkruidbeheersing dit jaar een uitdaging was. 'Bloed, zweet en tranen', zegt Kalter. 'Daarnaast is de witlof meerdere keren gespoten met bitterzout om het gewas sterker te maken.'


Witlofpennen overladen in vrachtwagen in Zeeland (N.B.)
Witlofpennen overladen in vrachtwagen in Zeeland (N.B.) © Job Hiddink

De witlofpennen gaan per vrachtwagen naar het Flevolandse Marknesse, waar Kalter een koel- en vrieshuis heeft. Daar is plek voor achtduizend kuubskisten. Bij de bewaarplaats, waar Kalter ook voor derden witlof opslaat, worden de pennen gesorteerd en in kisten gedraaid. Hij verwacht de eerste Brabantse witlofpennen over tien dagen op te zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer