Inzet van herbicide Bonalan in gevaar

Bonalan, een veelgebruikt herbicide in de teelt van onder andere cichorei, witlof, sla en diverse andere teelten dreigt zijn toelating te verliezen. Alternatieven zijn nog onvoldoende beschikbaar.

Inzet+van+herbicide+Bonalan+in+gevaar
© Johan Wissink

Dit melden bezorgde telers en Certis, specialist in gewasbescherming aan Nieuwe Oogst. De actieve stof in Bonalan, benfluralin, doorloopt op dit moment een Europese herbeoordeling.

Nog deze maand staat een discussie bij de Europese instanties op de agenda over het niet herregistreren van benfluralin. Hiermee bestaat de kans dat het gewasbeschermingsmiddel Bonalan vervalt.

Mogelijke vervanging

Het middel wordt gezien als een mogelijke vervanging van andere herbiciden die bij cichorei komen te vervallen, zegt crop manager Edwin Hendriks van Certis. Het bedrijf biedt systeemoplossingen voor geïntegreerde gewasbescherming en is, met telers, bezorgd over de dreigende maatregel.


'We zien het bij telers beschikbare middelenpakket steeds verder krimpen.' Naast cichorei is Bonalan in gebruik bij witlof (pennenteelt), sla en diverse andere teelten.

Onkruidbeheersing

Benfluralin vormt de basis voor de onkruidbeheersing van een aantal lastig te bestrijden onkruiden, zegt Hendriks. 'Het wegvallen ervan in de kweek van (inuline)cichorei zou een bijzonder ongunstige ontwikkeling zijn voor het voortbestaan van deze potentievolle teelt in het Nederlandse bouwplan.'

Het bladapparaat bij cichorei staat namelijk lang open en dat geeft meer problemen bij de onkruidbestrijding, duidt Hendriks. 'Inkrimping van de sector is denkbaar, omdat onder meer chloorprofam ook al wegvalt per oktober.'

Kiemremmer

Chloorprofam wordt vooral gebruikt als kiemremmer in aardappelen en als herbicide bij de teelt van uien, sla en bloembollen. Bonalan dreigt hetzelfde lot. Ook voor andere teelten zal de onkruidbeheersing zonder Bonalan aanzienlijk lastiger uitvoerbaar zijn. Praktische alternatieven zijn nog onvoldoende beschikbaar.

De EFSA-conclusie voor benfluralin is al in november gepubliceerd. Er zijn drie kritische zorgpunten benoemd.

Veilig gebruik

'Gebaseerd op het ingediende dossier kunnen deze drie punten netjes beantwoord worden en is een veilig gebruik mogelijk', bepleit Hendriks. 'Maar we moeten als Nederland en België wel opstaan om dit in goede banen te leiden.'

Nederland speelt in de Europese Unie een bescheiden rol in de toelating. Ons stempercentage stokt bij 4 procent. Certis zegt samen met de toelatingshouder Gowan alles in het werk te zullen stellen om Bonalan te behouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer