IRS: 'Spuit bieten zodra je vlekjes ziet'

'Het is belangrijk om vroeg in het seizoen al aandacht te hebben voor bladgezondheid in de suikerbieten.' Dat zei Jurgen Maassen van IRS dinsdag op de praktijkdag bij Proefboerderij Wijnandsrade in Zuid-Limburg.

IRS%3A+%27Spuit+bieten+zodra+je+vlekjes+ziet%27
© Job Hiddink

Kennis- en onderzoekscentrum IRS was op de praktijkdag aanwezig om toelichting te geven op de bladschimmelproefvelden in Wijnandsrade. Hierbij is vooral aandacht voor cercospora, de overheersende bladschimmel in Limburg. Maassen benadrukte dat telers rassen die een resistentiecijfer 8,5 scoren op bladgezondheid cercospora hetzelfde moeten behandelen als soorten met een 5. 'Rassen met deze score zijn niet resistent.'


'Begin met spuiten zodra je vlekjes ziet. In het begin van het seizoen zie je nog geen duidelijke verschillen tussen de rassen, maar later wel. Bij een ras met een 8,5 heb je een beter resultaat en hogere opbrengst dan met een soort die een 5 scoort.'


Cercosporaresistent ras

Zaadfirma KWS introduceert dit najaar nog een bietenras dat een hoge tolerantie heeft tegen cercospora. 'We doen proeven met het nieuwe ras Inspirea en zien maar op 4 procent van de bladeren een plekje', zei adviseur Rob Klunder van KWS dinsdag in Wijnandsrade. 'In de resistente bieten komt wel cercospora in, maar later. Als het erin zit, dan is de ontwikkelingssnelheid trager.'

De medewerkers van IRS en KWS gaven aan dat ook het nieuwe ras, dat een 9 scoort, soms nog een keer moet worden gespoten. 'Al zie je de vlekjes daar wel wat later.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer