Cosun: suikeropbrengst blijft achter

De opbrengst van de suikerbieten blijft dit jaar naar verwachting steken op 13,6 ton suiker. Daarmee blijft het achter op het vijfjarig gemiddelde, meldt bietenverwerker Cosun.

Cosun%3A+suikeropbrengst+blijft+achter
© Huisman Media

Deze zomer is voor suikerbieten niet optimaal. Zon en koude nachten helpen om het suikergehalte te laten stijgen, maar de afgelopen periode is er te weinig zonlicht geweest. Over het algemeen is dit jaar de natuurlijke watervoorziening voor suikerbieten voldoende.


In tegenstelling tot voorgaande jaren is daardoor nauwelijks beregend in de bieten. Op sommige plaatsen in het land levert een overmaat aan water een beperking op in de groei. Zo gingen langs de rivieren in het Zuiden enkele honderden hectares bieten verloren.


Bladschimmelbestrijding

Cosun benadrukt dat door de temperatuur en het vochtige weer voldoende aandacht moet blijven voor bladschimmelbestrijding. De aantasting door vergelingsziekte is dit jaar nihil. De trage begingroei en natte omstandigheden in combinatie met een mindere bodemstructuur en een te lage pH (zuurgraad) veroorzaakten in Drenthe en Groningen opvallend meer schade door de bodemschimmel aphanomyces. De aantasting komt in alle rassen voor, maar sommige hebben er meer last van. Cosun ziet in andere gebieden van Nederland minder problemen met aphanomyces.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer