Oogstprognoses Europese Unie bovengemiddeld

Meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC) verwacht dit jaar voor onder meer aardappelen en suikerbieten in de Europese Unie (EU) hectareopbrengsten die hoger zijn dan de langjarige gemiddelden.

Oogstprognoses+Europese+Unie+bovengemiddeld
© Wim van Vossen

Dat blijkt uit het Mars Bulletin van augustus dat het JRC deze week publiceerde. Ten opzichte van het bulletin van een maand geleden zijn de opbrengstverwachtingen voor aardappelen en suikerbieten voor de EU nog weer naar boven bijgesteld tot respectievelijk gemiddeld 34,8 ton per hectare en gemiddeld 75 ton per hectare.

Met name voor suikerbieten worden de groeiomstandigheden een stuk positiever ingeschat dan een maand geleden. Voor Nederland verwacht het JRC een wortelproductie van 86,9 ton per hectare. Dat is 5,8 procent meer dan vorig jaar en ook 4,9 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Nederland is daarmee na Spanje (91,2 ton) de EU-lidstaat met de hoogste hectareproductie voor suikerbieten.


Hogere aardappelopbrengst

Bij de prognose voor aardappelen gaat JRC voor het Nederlandse areaal uit van een hectareproductie van gemiddeld 43,4 ton. Deze opbrengst is 1,8 procent hoger dan vorig jaar en 3,4 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Net als voor Nederland geldt ook voor andere grote West-Europese aardappellanden, zoals België, Duitsland en Frankrijk, dat de verwachte opbrengsten bovengemiddeld zijn.

In Nederland en omliggende landen hebben veel landbouwgewassen voor de ontwikkeling van biomassa kunnen profiteren van de beschikbaarheid van voldoende vocht en redelijke temperaturen tijdens het groeiseizoen, meldt het JRC. Wel kan aanhoudende nattigheid de komende periode een belemmering vormen voor de oogst van de akkerbouwgewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer