KWS-adviseur: 'Conviso One voor bietenteler interessante herbicide'

'We hebben geconstateerd dat voor bietentelers in bepaalde gevallen de herbicide Conviso One heel interessant is', stelt adviseur Rob Klunder van zaadfirma KWS. Hij was dinsdag aanwezig op de praktijkdag van Proefboerderij Wijnandsrade in Zuid-Limburg.

KWS%2Dadviseur%3A+%27Conviso+One+voor+bietenteler+interessante+herbicide%27
© IRS

Conviso One is onderdeel van het Conviso Smart-systeem. Dit is een innovatie die in 2019 is ontwikkeld door KWS in samenwerking met gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Bayer Crop Science. KWS heeft Smart-rassen op de markt gebracht die tolerant zijn tegen bespuitingen van de herbicide.

'Telers die met het systeem werken, zijn enthousiast over de onkruidbestrijdingsresultaten', zegt hij. 'Ook ervaren ze dat het rust geeft in de meimaand. In het voorjaar heb je meer speelruimte om bespuitingen te plannen. Je kunt een breed scala aan onkruiden vernietigen.'


Etiket respecteren

Klunder benadrukt dat het belangrijk is dat bietentelers het etiket van het middel respecteren. Zo staan op het etiket geschikte volggewassen aangegeven na een grondbewerking van 20 centimeter of meer. 'In Limburg is dat wat lastiger, omdat akkerbouwers hier vanwege erosie en wateroverlast eigenlijk niet dieper dan 12 centimeter mogen ploegen. Hierdoor kan residu van de herbicide achterblijven in de bodem, wat problemen kan geven bij de volgteelt. Tarwe en maïs zijn minder gevoelig.'

'Bij bietentelers, die na drie of vier onkruidbestrijdingen de bieten schoon hebben, komt het Conviso Smart-systeem niet direct om de hoek kijken', stelt hij. 'De Smart-rassen halen het qua opbrengst nog niet helemaal, dus het tolerantievoordeel wordt nog niet helemaal benut. Als dat wel gebeurt en je kunt besparen op middelenkosten, dan is het vanaf vijf bespuitingen echt interessant. Zeker voor loonwerkers die in mei druk zijn met bespuitingen en dankzij het systeem sneller klaar zijn bij bietentelers. Of bijvoorbeeld voor telers met een bijbaan.'


Wortelonkruiden

'Conviso One is een welkome aanvulling om wortelonkruiden in suikerbieten aan te pakken', weet adviseur Renould Schiffelers. Hij was namens adviesorganisatie Delphy aanwezig op de praktijkdag. 'Gewassen in Midden- en Zuid-Limburg hebben vooral last van veenwortel, haagwinde, distelsoorten en kweek.'

'Beheersing van wortelonkruiden wordt steeds lastiger door het afschaffen van gewasbeschermingsmiddelen', vervolgt de adviseur. 'Daarom gaat ook mechanische onkruidbestrijding steeds meer een rol spelen. Hiermee kun je onkruiden uitputten. Het is belangrijk om regelmatig op het perceel terug te komen om onkruiden te treiteren. Al is dat in het voorjaar soms lastiger door natte omstandigheden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer