Weinig tarra aan eerste Groningse suikerbieten

Loonwerker Berend Feunekes uit het Oost-Groningse Blijham rooide woensdag de allereerste suikerbieten van dit seizoen bij een akkerbouwer in zijn dorp. Opvallend is dat er weinig tarra aan de bieten zit, meldt hij. 'Het tarrapercentage is erg laag, ik schat een procent of 6. Meestal is dat zo'n 15 tot 16 procent. Dat scheelt behoorlijk in de brandstofkosten.'

Weinig+tarra+aan+eerste+Groningse+suikerbieten
© Koos v.d. Spek

Feunekes begon een dag eerder vanwege de dreiging van een paar buien. Het is echter perfect weer om de suikerbieten te oogsten, stelt de loonwerker. 'De bieten komen goed uit de grond. Het rooien gaat uitstekend.' Ook de opbrengst stemt de loonwerker tevreden. 'Deze schat ik op zo'n 70 tot 80 ton per hectare. Dat is goed.'

Het suikergehalte is mogelijk iets lager, doordat de bieten vroeg in het seizoen zijn gerooid. 'Dat is het enige nadeel, maar er zijn veel voordelen tijdens deze oogst', geeft hij aan. Daar waar de bieten er op kleigrond perfect uit zien, is dat niet het geval op zandgrond. 'Daar zijn de bieten verdroogd tijdens de hete weken. Die bieten hebben het flink voor hun kiezen gekregen.'

De bietencampagne bij Cosun Beet Company in Hoogkerk start in de nacht van zondag op maandag. Feunekes oogst tijdens de campagne meer dan 1.000 hectare suikerbieten. Het loonbedrijf zet hiervoor vijf rooimachines in. Naar verwachting zijn alle bieten rond kerst gerooid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer