Onkruidtopper houdt schieters en onkruid kort

Loonbedrijf Sandee in het Groningse Onstwedde maakt dit groeiseizoen regelmatig gebruik van de zelfontwikkelde onkruidtopper om vooral schieters en onkruid in suikerbieten en cichorei kort te houden.

Onkruidtopper+houdt+schieters+en+onkruid+kort
© Koos van der Spek

Medewerker Jan Moed van loonbedrijf Sandee maait op een perceel suikerbieten bij een klant het onkruid en de schieters af tot vlak boven het gewas. Doel van de behandeling is het voorkomen dat de schieters te veel zaad vormen en ervoor zorgen dat het bietengewas goed kan worden geraakt bij de bestrijding tegen bladschimmels.

De onkruidtopper, zoals loonwerker Adriaan Sandee die noemt, is een omgebouwde hooischudder waarvan de tanden zijn afgehaald. Daarvoor in de plaats zijn messen van een cyclomaaier gemonteerd om de schieters en het onkruid te kunnen afmaaien. Het frame van het werktuig hangt in de fronthef. Daardoor kan Moed nauwkeurig kort boven het bietengewas maaien.


Begin maart gezaaid

Sandee zegt dat hij op eigen percelen veel gebruikmaakt van de onkruidtopper voor het verwijderen van schieters in de cichorei. 'Wij hebben 27 hectare begin maart gezaaid en daar is de druk van doorgeschoten planten enorm hoog. We hebben één keer een ronde gemaakt met een groep studenten om de planten te verwijderen, maar de schieters blijven terugkomen.' Op een perceel cichorei dat een maand later is gezaaid, zijn nauwelijks schieters te vinden.


De onkruidtopper is een omgebouwde hooischudder waarvan de tanden zijn vervangen door messen van een cyclomaaier.
De onkruidtopper is een omgebouwde hooischudder waarvan de tanden zijn vervangen door messen van een cyclomaaier. © Koos van der Spek

De Groningse loonwerker ziet het gebruik van de onkruidtopper overigens vooral als een noodmaatregel. 'We hebben dit werktuig al een aantal jaren, maar halen het alleen uit de schuur als er sprake is van een mislukte onkruidbestrijding of van overmatige schietervorming zoals dit jaar vooral het geval is in cichorei.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer