KWS komt met cercosporaresistent bietenras

Zaadfirma KWS introduceert dit najaar een nieuw suikerbietenras met een hoge resistentie tegen cercospora. Dat meldde adviseur Rob Klunder van KWS dinsdag op de praktijkdag bij Stichting Proefboerderij Wijnandsrade in het Zuid-Limburgse Wijnandsrade.

KWS+komt+met+cercosporaresistent+bietenras
© Job Hiddink

'We doen op dit moment proeven met het nieuwe ras Inspirea en zien maar op 4 procent van de bladeren een plekje', zegt Klunder. 'Bij een normaal ras met een resistentiecijfer van 7 zit je al op 25 tot 87 procent.'

'In de resistente suikerbieten komt wel cercospora, maar vaak op een later moment. Als het er eenmaal in zit, ligt de ontwikkelingssnelheid van de schimmel op een trager niveau', legt Klunder uit. De nieuwe variëteit heeft geen tolerantie tegen de andere belangrijke schimmels in de bietenteelt, zoals meeldauw, roest, ramularia en stemphylium. 'Daarom moet je voor deze ziektes wel blijven spuiten.'


Dezelfde behandeling

Kennis- en onderzoekscentrum IRS was op de praktijkdag aanwezig om toelichting te geven op de bladschimmelproefvelden in Wijnandsrade. Hierbij is vooral aandacht voor cercospora, de overheersende bladschimmel in Limburg. Coördinator voorlichting Jurgen Maassen van IRS benadrukte dat telers rassen die een 8,5 scoren op bladgezondheid cercospora hetzelfde moeten behandelen als soorten met een 5. 'Rassen met deze score zijn niet resistent', stelt Maassen.

'Begin met spuiten zodra je vlekjes ziet. Ook bij het resistente ras Inspirea, die een 9 scoort, moet je soms nog een keer spuiten. Al zie je daar de vlekjes wel wat later', vervolgt hij. 'In het begin van het seizoen zie je nog geen duidelijke verschillen tussen de rassen, maar later wel. Bij een ras met een 8,5 heb je een stuk beter resultaat en een betere opbrengst dan bij een soort die een 5 scoort.'

Verder zegt Maassen dat het belangrijk is om vroeg in het seizoen al aandacht te hebben voor de bladgezondheid, waardoor je op tijd kunt ingrijpen. 'Een weersensor die de temperatuur en luchtvochtigheid meet kan daarbij helpen. Cercospora gedijt vooral goed bij warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer