Boeren Schiermonnikoog brengen kaas Van Schier op de markt

De eerste 30.000 kilo melk van de zeven melkveehouders op Schiermonnikoog is verkaasd op het vasteland. Binnenkort zetten de boeren deze kaas onder het merk Van Schier af naar speciaalzaken door het hele land. Een klein deel verkopen ze in de boerderijwinkel die ze over enkele weken openen op het Friese Waddeneiland.

Boeren+Schiermonnikoog+brengen+kaas+Van+Schier+op+de+markt
© Arjan Schoemaker

De afgelopen periode lieten de eilander boeren de melk verkazen bij de kleinschalige zuivelfabrieken Hollandsche Meesters in het Utrechtse Rhenen en Kaaslust in het Friese Oosterwolde. Mogelijk komt er nog een derde fabriek bij. In samenwerking met deze kaasmakerijen en Natuurmonumenten ontwikkelden de boeren drie soorten kaas: Wildpluk, Vrije Vogels en Monnikenwerk.

'We hebben een speciaal zuursel gemaakt dat romig van smaak is. Een eilander kruidenmelange van duindoorn, zeesla en zeekraal zorgt voor de zilte smaak', omschrijft kwartiermaker Arjan Schoemaker van Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog de kaas Wildpluk.


Vierhonderd kazen

Vrije Vogels is een naturel kaas en Monnikenwerk een kaas met een natuurkorst. Bij de kleine kaasmakerijen liggen vierhonderd kazen op de plank. Over twee tot drie weken gaat een tweede melktransport naar de zuivelfabrieken voor verkazing.

De ondernemers investeerden 150.000 euro in de eerste melk- en kaastransporten en de inrichting van de zuivelwinkel Van Schier.


Eilander boerderijwinkel

Over vijf jaar hopen de melkveehouders 1,5 miljoen kilo melk te verwerken in hun eigen eilander zuivelfabriek, de helft van de totale eilander melkproductie. Het gaat om een investering van 3 miljoen euro. De ambitie is om 90 procent af te zetten richting de vaste wal. Het overige deel wordt verkocht in de boerderijwinkel aan toeristen en eilanders.Vijf jaar geleden ontstonden de eerste plannen om stikstofdruk op natuur te verminderen, maar wel met voldoende economisch perspectief en veerkracht voor de landbouw op Schiermonnikoog. De melkveehouders krimpen de melkproductie van 5 miljoen kilo naar 3 miljoen kilo. Deze reductie willen ze opvangen met een nieuw verdienmodel door de verkoop van kaas. Een plus van 10 cent op de reguliere melkprijs is noodzakelijk om de extensivering te bekostigen.


Project vertraagd

Het project van de Schiermonnikoger boeren liep vertraging op door de stikstof- en coronacrisis en de discussie over staatssteun, toen provincie Fryslân het project wilde subsidiëren. Dat geldt ook voor de plannen voor een eigen zuivelfabriek bij een van de melkveehouders op het erf. De melk wordt nu verwerkt op het vasteland, maar de plannen voor een kaasmakerij blijven absoluut overeind, verzekert Schoemaker.


'Er is met het verkazen aan vaste wal geen sprake van een plan B. We hadden nu de kans om het voormalige VVV-pand te huren voor de zuivelwinkel. Dat is een prachtige locatie in het hart van het dorp. Die kans moesten we grijpen.'

De realisatie van een zuivelfabriek vergt veel tijd. Er moet onder andere energie worden gestoken in een planologisch onderzoek, stelt de kwartiermaker. 'Boeren waren druk met het indienen en vormgeven van de GLB-pilot waarin ze willen experimenteren met kringlooplandbouw. Ook het vormen van de Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog, waarin de boeren verregaand en op een nieuwe manier samen gaan werken, moest goed worden voorbereid. Ze hebben nu weer hun handen vrij om de plannen voor het zelfzuivelen verder te ontwikkelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer