Boeren Schier kiezen locatie zuivelboerderij

De toekomstige zuivelboerderij op Schiermonnikoog moet bij melkveehouder Ludie van der Bijl op het erf verrijzen. Dat hebben de zeven boeren afgesproken met onder andere de gemeente en Vitens.

Boeren+Schier+kiezen+locatie+zuivelboerderij
© Ilja Zonneveld

Het bedrijf gaat op termijn 3 miljoen kilo melk van de zeven eilander melkveehouderijen verwaarden tot kaas. Naast een kaasmakerij, een winkel en een excursieruimte, zijn er ook plannen voor een ijsboerderij, stelt Van der Bijl. Voor de locatie bij de melkveehouder is gekozen omdat het logistiek de handigste plek is. Het bedrijf zit dicht bij het dorp Schiermonnikoog.

Van der Bijl verwacht in eerste instantie dat de ondernemers 1 miljoen kilo melk verwaarden in de boerderij. De overige 2 miljoen kilo willen de boeren op termijn wegzetten als PlanetProof-melk. Nu melken de ondernemers nog een kleine 4 miljoen kilo melk.

Subsidie van gemeenten

De eilander boeren kregen woensdag 164.000 euro subsidie van provincie Fryslân voor hun zuivellijn en de biodiversiteit in de Banckpolder. Hiermee kan het onderzoek naar de productontwikkeling van kaas worden voortgezet. Met een eigen zuivellijn moeten de inkomsten van de boerenbedrijven bij een kleinere veestapel op peil blijven.

Financieel moet alles nog wel dichtgetimmerd worden, erkent de melkveehouder. Maar hij heeft goede hoop dat hij volgend jaar een bouwaanvraag kan indienen voor de boerderij die voor het grootste gedeelte door de boeren zelf wordt bekostigd.

'Het is een heel zware bevalling', zegt Van der Bijl. 'We hebben altijd gezegd dat we dit met alle zeven boeren oppakken, er moet er niet een wegvallen. Met de zuivelboerderij hopen wij dat onze opvolgers hier over dertig jaar nog boeren, dat wij en zij het hoofd boven water kunnen houden.'


Naast het verstrekken van de subsidie, gaan LNV en provincie Fryslân een projectbegeleider op het eiland benoemen voor de Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)-pilot. Hoe de nieuwe blauwgroene pakketten eruit komen te zien, is nog onbekend. 'Wij vinden het heel spannend wat het in gaat houden. We zitten hier in een extreem ganzengebied. Ons weidevogelgebied behoort tot de top in Nederland. Wij vragen ons af wat we nog beter kunnen doen', aldus Van der Bijl.

Gedeputeerde Klaas Fokkinga is blij met de plannen van de eilander boeren. Volgens hem is het een voorbeeld voor de toekomstige landbouw in Friesland. 'Een landbouw in balans met de natuur die bedacht is door de eilanders zelf. Ik heb daar grote bewondering voor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer