Boeren Schiermonnikoog lopen vast in regels

Zeven boeren op Schiermonnikoog willen hun veestapel vrijwillig inkrimpen en hun inkomen op een andere manier aanvullen. Provincie Friesland en het ministerie van Landbouw omarmden het idee. Maar nu het op betalen aankomt, lijkt de overheid niet thuis te geven.

Boeren+Schiermonnikoog+lopen+vast+in+regels
© Ilja Zonneveld

De zeven veehouders willen samen 35 procent van hun koeien inleveren. Ze gaan dan terug van 650 naar 450 koeien. De boeren willen overstappen naar kringlooplandbouw, schrijft EenVandaag.

De 3 miljoen kilo melk die de veehouders verwachten te blijven produceren, willen ze verwerken tot kaas en andere zuivelproducten, die als streekproducten aan toeristen op Schiermonnikoog worden aangeboden. Daarnaast gaan ze maaisel uit natuurgebieden van Natuurmonumenten verwerken als bodemverbeteraar op hun percelen.

Uitkopen

Provincie Friesland had 2 miljoen euro gereserveerd om één veehouderijbedrijf op Schiermonnikoog uit te kopen dat het Natura 2000-gebied op het eiland te veel belastte. De boeren zouden graag zien dat de provincie dat geld nu gaat aanwenden voor het alternatieve plan dat tot veel meer reductie van de stikstofuitstoot leidt.

Vooral in de periode dat de melkveehouders hun productie verlagen en de zuivelverwerking nog niet op gang is, hebben de veehouders enige ondersteuning nodig. Volgens de provincie kan de 2 miljoen euro niet beschikbaar worden gesteld omdat de Europese Commissie dit zal zien als staatssteun en dat is verboden.

'Dat geld ligt op de plank bij de provincie', zegt Ludie van der Bijl, melkveehouder op Schiermonnikoog en woordvoerder namens de zeven boeren. 'Er hoeft nu geen boer te worden uitgekocht, want wij gaan gezamenlijk minder dieren houden. Maar die 2 miljoen euro hebben we samen nodig om de eerste vijf jaar te overbruggen.' De boeren op Schiermonnikoog gaan ervan uit dat hun kaasfabriek na vijf jaar rendabel is.

'Het duurt te lang'

'We zijn al drie jaar bezig en wachten al die tijd op groen licht voor die 2 miljoen euro. Dit is een voorbeeldproject voor de rest van Nederland. Als je ziet hoelang het hier duurt voordat de kringlooplandbouw van de grond komt, wat betekent dat dan wel niet voor andere boeren in het land die willen overschakelen? Dat gaat in mijn ogen heel lang duren', zegt Van der Bijl.

De provincie is blij met het kringloopinitiatief van de boeren en zegt er alles voor over te hebben dat het op Schiermonnikoog gaat slagen. Maar het is volgens gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) uitgesloten dat de omschakeling van de boeren in zijn geheel door de Nederlandse belastingbetaler wordt betaald. 'Nog los van het feit dat die 2 miljoen euro als staatssteun wordt gezien, is landbouw gewoon een economische activiteit en geen gesubsidieerde hobby', zegt Kramer.

Om tafel

De gedeputeerde wil dat zuivelbedrijf FrieslandCampina, waarmee de boeren een contract hebben, en de Rabobank ook een bijdrage gaan leveren aan de duurzame landbouw op het eiland. Kramer wil op korte termijn met alle partijen om tafel om tot een oplossing te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
 • Zondag
  33° / 18°
  0 %
Meer weer