Toch ganzenvergoeding voor boeren Schier

Boeren op Schiermonnikoog krijgen een vergoeding voor ganzenschade in de kwelder Hok die ze van Natuurmonumenten pachten. Provincie Fryslân voegt de 9 hectare waarop boeren hun jongvee weiden toe aan het ganzenfoerageergebied.

Toch+ganzenvergoeding+voor+boeren+Schier
© Ilja Zonneveld

De provincie Friesland haalde 2,5 tot 3 jaar geleden het gebied, waar de boeren hun jongvee in weiden, onterecht uit het ganzenfoerageergebied, stelt afdelingsvoorzitter van LTO Noord Ludie van der Bijl. 'Ze moeten ergens op beknibbelen en hebben enkele jaren terug besloten dat het niet meer bij de polder hoort. Volgens ons hoort het gebied echter wel bij de polder. Het zou gek zijn als we in dat gebied de vogels zouden mogen verjagen.'

Brief

De agrarische ondernemers maakten bezwaar. Een rechtszaak zou in september volgen. Maar enkele weken terug kregen alle boeren een brief dat de provincie het gebied toevoegt aan het foerageergebied.

De provincie meldt dat ze dat eerder had willen doen. 'Dit was echter niet mogelijk omdat deze grondgebruikers niet binnen de gestelde termijn de officiele stukken hadden ingestuurd. Recent hebben de grondgebruikers met officiële stukken aangetoond dat de percelen tegen reguliere voorwaarden gepacht worden.'

De boeren proberen via de Agrarische Natuurvereniging Waddenvogels de misgelopen vergoedingen van de afgelopen jaren alsnog te krijgen. 'Deze schade is wel getaxeerd. Het gaat om zo'n 7.000 euro per jaar', geeft Van der Bijl aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer