Caroline van der Plas (BBB) de nummer één in eerste politieke index

Tweede Kamerlid en fractievoorzitter Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) staat voorlopig op de eerste plaats in de Nationale Politieke Index. Daarmee is zij op dit moment 'het meest waardevolle Kamerlid'. De nieuwe index is voor het eerst gepubliceerd.

Caroline+van+der+Plas+%28BBB%29+de+nummer+%C3%A9%C3%A9n+in+eerste+politieke+index
© Dirk Hol

Bij de meting tot 1 augustus 2021 staat Van der Plas - die 'zeer vereerd' is - ook op de eerste plaats van de 'nieuwkomers' in de Tweede Kamer. Het BBB-Kamerlid heeft deze prestatie geleverd door goed allround te presteren op alle onderdelen. Opmerkelijk is haar aanwezigheid bij de plenaire debatten en het aantal aangenomen moties die zij op haar naam heeft staan, aldus de opstellers van de index.De Nationale Politieke Index is een initiatief van journalist en omroepbestuurder Ton F. van Dijk en Frank van Kooten. Die laatste richtte samen met zijn echtgenote en oud-Kamerlid Merel van Kooten-Arissen de partij Splinter op, maar behaalde daarmee geen Kamerzetel. Beide waren tot 2019 verbonden aan de Partij voor de Dieren.


Data uit CIP

Met de index willen Van Dijk en Van Kooten een bijdrage leveren aan de transparantie van het politieke proces en het werk van Tweede Kamerleden. Het verkleinen van de kloof tussen burgers en de politici is daarbij een belangrijk doel. De index is gebaseerd op de data uit het Centraal Informatie Punt (CIP) van de Tweede Kamer. Dat houdt bij welk Kamerlid betrokken is bij welke parlementaire activiteit.

Van der Plas is voorstander van meer openheid in de politiek. In een reactie op de website van de Nationale Politieke Index stelt zij: 'Transparantie is van groot belang en de Nationale Politieke Index draagt in die zin bij aan de nieuwe bestuurscultuur waar Den Haag zo naarstig naar op zoek is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer