BBB stelt vragen over 'Naar een ontspannen Nederland'

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB) heeft schriftelijke vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten. Ze wil meer weten over de financiering van het onderzoek 'Naar een ontspannen Nederland' van hoogleraar Jan Willem Erisman en landschapsarchitect Berno Strootman. Van der Plas hoort graag waarom het ministerie dit onderzoek heeft gefinancierd.

BBB+stelt+vragen+over+%27Naar+een+ontspannen+Nederland%27
© DIRK HOL

'Als je bepaalde onderzoeken financiert als ministerie oefen je daarmee ook invloed uit', stelt Van der Plas. 'Ik wil weten waarom de minister opdracht heeft gegeven om dit onderzoek te financieren en of er nog meer van dit soort onderzoeken gefinancierd worden. Je krijgt het idee dat er gestuurd wordt in een bepaalde richting, namelijk dat groen ingeruild moet worden voor grijs. Wat wij al die tijd al zeggen, lijkt zo werkelijkheid te worden.'Van der Plas vindt de adviezen in 'Naar een ontspannen Nederland' schokkend. 'Het gaat inmiddels helemaal niet meer over de natuur. Het debat loopt inmiddels al twee jaar. In de tussentijd wordt er in de sector gewerkt aan allemaal innovaties. De uitspraak van de Raad van State ruim twee jaar geleden ging over het beschermen van natuur. Nu lijkt het doel vooral te zijn om woningen te kunnen bouwen. De agrarische sector wordt daar het slachtoffer van. Het zal je maar gezegd worden als boer in de Gelderse Vallei of het Groene Hart, dat je moet vertrekken. En ondertussen wordt het beleid niet eens gebaseerd op metingen, maar op modellen en aannames.'


Berno Strootman geeft in Nieuwe Oogst aan dat het juist niet het idee van Erisman en hem is om te bouwen in de Gelderse Vallei of het Groene Hart. 'Het beeld dat daarover deze week naar buiten kwam, klopt niet. Voor extensivering is juist grond nodig. De Gelderse Vallei en het Groene Hart vinden we bijvoorbeeld helemaal niet geschikt om veel woningen te bouwen.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer