BBB betreedt Binnenhof op de trekker

Lijsttrekker en aankomend Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) arriveerde donderdagmiddag per trekker bij het Binnenhof. Het was een zegetocht, want de plattelandspartij komt uit het niets met een zetel in de Kamer.

Een dag na de verkiezingen kijkt Van der Plas terug op een spannende verkiezingsavond. 'We hadden wel een zetel verwacht, maar toen de exitpoll begon te lopen, kreeg ik toch de spanning in mijn lijf.' Het aankomend Kamerlid is bijzonder trots op de prestatie van haar campagneteam. 'Die ene zetel hebben we gefikst met weinig middelen en media-aandacht, de agrarische vakpers daargelaten. We hebben laten zien dat er in Nederland draagvlak is voor een plattelandspartij.'


Sinds woensdagavond loopt het storm op de website van BBB met mensen die lid willen worden. 'Ik werd net nog gebeld door iemand uit Amsterdam die lid worden. Uit Amsterdam! Mensen zien ons nu en denken daar wil ik bij horen.'


Hoog op agenda

Van der Plas wil straks de belangen van boeren, tuinders en vissers hoog op de agenda van de Tweede Kamer zetten. 'Maar ook de mensen die op het platteland wonen. In de afgelopen dagen heb ik ontzettend veel reacties gehad van mensen die geen boer zijn, maar die zich daar ook zorgen over maken. Ook zij willen de boeren behouden en voelen zich daarin niet gehoord.'

In de Kamer gaat de BBB zich inzetten voor betere voorzieningen op het platteland, zoals streekvervoer, woningen voor jongeren en snel internet. 'Er speelt zoveel op het platteland waar Den Haag helemaal niet bij stil staat. Mijn partijgenoot Femke Wiersma zei onlangs: voor Den Haag is het klein zeer, maar voor het platteland grote pijn.'

In de Tweede Kamer sprak Van der Plas donderdag samen met de andere gekozen partijen met Kamervoorzitter Kadhija Arib over het komende verloop van de formatie. BBB ziet voor zichzelf geen reële rol weggelegd in een nieuwe regering.

BBB ziet kansen om vanuit de oppositie invloed uit te oefenen. 'We praten mee, kunnen moties en tegenmoties indienen. En als kleine partij kun je andere partijen aan jouw kant krijgen en dat lukt je niet als je nul zetels hebt', aldus Van der Plas.


Uitbouwen partij

De komende periode richt BBB zich op het verder uitbouwen van de partijorganisatie. 'We krijgen als gekozen partij nu subsidie van de overheid. Daarmee kunnen we fractiemedewerkers aannemen. Die kunnen op de achtergrond heel veel werk doen en ik zal heel veel van debat naar debat moeten rennen.'

Het behalen van de eerste Kamerzetel smaakt naar meer, blijkt uit de woorden van Van der Plas. 'Nu zetten wij een kleine stap, maar voor het platteland is dit een grote stap, want tot gisteren was er niks in Den haag. We gaan onze beweging uitbreiden en ons voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer