Argentijnse exportstop rundvlees biedt Brazilië en Uruguay kansen

In een markt met kostendruk door steeds hogere voerprijzen en alsmaar stijgende veeprijzen in landen die rundvlees exporteren, stelde Argentinië een exportstop op rundvlees in van dertig dagen. Die biedt kansen voor Brazilië en Uruguay.

Argentijnse+exportstop+rundvlees+biedt+Brazili%C3%AB+en+Uruguay+kansen
© Vidiphoto

Na deze uitvoerstop volgden nieuwe exportbeperkingen in volume en type vlees. Voor lokale industrieën en de wereldmarkt bleef dat niet zonder gevolgen, constateert Rabobank in het derde kwartaalbericht over de mondiale rundvleesmarkt.

In het tweede kwartaal bleven in de belangrijkste rundvlees exporterende landen de prijzen voor rundvlees stijgen of stabiliseerden. Opmerkelijke uitzondering noemt Rabobank Argentinië en Canada, waar de veeprijzen dramatisch daalden, terwijl in Brazilië de stijgende veeprijzen tot stilstand kwamen.

Wereldwijde impact

Voor de Argentijnse regering was de situatie in mei aanleiding om de export van rundvlees voor dertig dagen op te schorten. In juni werd weer export toegestaan, maar het quotum is maar de helft van wat het land anders van juli tot december 2020 maandelijks exporteerde.

'Aangezien Argentinië in 2020 de op vier na grootste rundvleesexporteur was en de op een na grootste leverancier aan China, kan deze verlaging van het exportvolume de wereldwijde rundvleeshandel behoorlijk beïnvloeden', legt Angus Gidley-Baird van Rabobank uit.


Versoepeling export

De eerste deadline om het quotum te herzien is eind augustus, maar Rabobank ziet geen aanleiding dat het nieuwe Argentijnse exportsysteem in augustus zal eindigen. Wel komt er een versoepeling van de export naar China en Israël: de belangrijkste exportmarkten. De Argentijnse regering maakt half augustus bekend dat er per september voor beide landen een extra quotum van 3.500 ton rundvlees per maand komt.

Voor de vleesexport naar andere bestemmingen noemt Rabobank het het meest waarschijnlijk dat er per bestemming een quotum komt dat de helft is van wat in diezelfde maand in 2020 werd geëxporteerd. Met uitzondering van China. 'Op die manier voldoet de regering aan de eisen van de vleesindustrie en kan ze de beschikbaarheid van rundvlees op de binnenlandse markt overeind houden', stelt Gidley-Baird. Hij verwacht dat de export op die manier maar met 9,5 procent daalt ten opzichte van 2020.


Brazilië en Uruguay profiteren

De beperkte export uit Argentinië is gunstig voor de buurlanden Brazilië en Uruguay. Zo steeg de Braziliaanse rundvleesexport naar China ten opzichte van mei in juni (+ 22 procent) en juli (+ 11 procent). De rundvleesexport van Uruguay naar Argentinië bedroeg in de eerste helft van 2021 ongeveer 1.400 ton, het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar. Zendingen van Uruguay naar China stegen ook met 45 procent tot ongeveer 146.000 ton en de volumes naar Israël stegen met 83,6 procent tot 8.200 ton.

De verwachting was dat de Argentijnse regering een stimuleringsplan voor de vleesverwerkende industrie zou publiceren om op korte en middellange termijn inkrimping van de veestapel te voorkomen. Dat plan is er nog niet. Op basis van de analyse van de situatie van dit moment verwacht Rabobank dat de Argentijnse vleesproductie dit jaar met een procent of 5 zal dalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer