Rabobank helpt Koppert verder verduurzamen

Voor de tweede keer maken Rabobank en Koppert Biological Systems afspraken over een duurzame financiering. De bank en het gewasbeschermingsbedrijf melden dat ze elkaar al langer vinden in het ondersteunen van duurzaamheidsdoelen voor de lange termijn.

Rabobank+helpt+Koppert+verder+verduurzamen
© Koppert

In 2018 bereikte Koppert overeenstemming met Rabobank over een set duurzaamheidsindicatoren die het bedrijf moest realiseren in ruil voor korting op de rente van de financiering. De eerste doelen werden gesteld, toen deze vorm van syndicaatsleningen nog nieuw was. Volgens Koppert en Rabobank is duurzaamheidsfinanciering nu gebruikelijker.

Rabobank neemt in deze samenwerking de rol van duurzaamheidscoördinator op zich. Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van Rabobank, stelt dat duurzame voedselproductie de komende decennia een van de grootste wereldwijde uitdagingen is. 'Als een bank die is geworteld in de agrifoodsector, willen wij bijdragen aan de oplossing. Daarom zijn wij blij met de samenwerking met Koppert in de vorm van deze duurzaamheidslening.'


Interne duurzaamheidsfocus

Ook BNP Paribas, ABN Amro en ING zijn een partij in deze deal, melden Rabobank en Koppert. 'De duurzaamheidsdoelen motiveren ons om onze processen nog milieuvriendelijker te maken en een interne duurzaamheidsfocus te ontwikkelen', zegt Kopperts financieel directeur Joram Oosthoek. 'Tegelijk besparen we geld, wat bijdraagt aan onze missie van duurzamere land- en tuinbouw.'

Voldoen aan duurzaamheidscriteria is een voorwaarde voor financiering door Rabobank. Bij vier van de vijf focusgebieden van Koppert is dat al het geval. Het gewasbeschermingsbedrijf streeft ernaar bij de vierde generatie van het familiebedrijf energieneutraal te zijn en geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen. Op het vlak van transport en mobiliteit zijn stappen gezet om tot 2030 de CO2-uitstoot met 50 procent te verminderen.


Milieuvriendelijke verpakkingen

Een andere duurzaamheidsambitie van Koppert is 'Afvalvrij in 2030', waarvoor maatregelen in ontwikkeling zijn. Bovendien wil het bedrijf op korte termijn milieuvriendelijke verpakkingen en flessen voor biologische gewasbeschermingsproducten introduceren.

'We streven er niet alleen naar onze interne processen te verbeteren, maar willen ook aanjager zijn voor een verandering van de hele land- en tuinbouw. Dit doen we door direct of indirect telers en andere stakeholders binnen de landbouw bewust te maken van de risico's aan het gebruik van chemicaliën', zegt Oosthoek

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer