Food & Agri helpt Rabobank aan winstgroei

UPDATE: Rabobank heeft in de eerste zes maanden van het jaar een nettowinst geboekt van 2.160 miljoen euro. Dit resultaat kwam mede door sterk economisch herstel van een aantal sectoren, zoals Food & Agri. De kredietverstrekking in deze sector nam met 4 procent toe ten opzichte van 2020.

Food+%26amp%3B+Agri+helpt+Rabobank+aan+winstgroei
© Twan Wiermans

'Het eerste halfjaar van 2021 kent twee gezichten', zegt voorzitter Wiebe Draijer van de Rabobank-groepsdirectie. 'Eén perspectief is dat er klanten zijn die profiteren van het economisch herstel. Dat zien we bijvoorbeeld in onze transactiegegevens. Daaruit blijkt dat consumentenbestedingen zijn toegenomen. Ook bleken agrifoodsectoren veerkrachtig deze periode.'

'Aan de andere kant zien we dat sommige klanten het nog steeds moeilijk hebben. Het beëindigen van steunmaatregelen van de Nederlandse overheid in de tweede helft van het jaar kan ervoor zorgen dat er financiële problemen ontstaan bij een aantal klanten. Daarnaast zien we dat extreme klimaatgebeurtenissen zoals droogte en overstromingen impact hebben op onze klanten, naast tekorten in bijvoorbeeld chips, bouwmaterialen en arbeidskrachten', zegt Draijer.


Financiële prestatie

Rabobank omschrijft de financiële prestatie in de eerste zes maanden van 2021 als sterk, met een nettowinst van 2.160 miljoen euro. Dat is flink hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er een winst van 227 miljoen euro was. De winstgroei werd vertekend door een forse reservering die Rabobank vorig jaar maakte. Destijds zette de bank vanwege het risico dat bedrijven en consumenten hun leningen niet meer terug zouden kunnen betalen door de coronacrisis 1,4 miljard euro opzij. Nu komt daar weer 274 miljoen euro van terug.

Behalve solide prestaties in verschillende bedrijfsonderdelen, dragen de verbeterde marktomstandigheden bij aan deze financiële resultaten. Vorig jaar had covid-19 een forse impact op de economie, de financiële sector en de bank zelf. Deze situatie leidde tot hogere kredietvoorzieningen en druk op de inkomsten.

Ondanks de coronamaatregelen vond er in de eerste helft van 2021 een scherp economisch herstel plaats door de brede beschikbaarheid van vaccins. De verwachte verslechtering van de kredietkwaliteit bleef tot op heden uit, vooral dankzij dit herstel, de veerkracht van agrifoodsectoren en de diverse steunmaatregelen van de Nederlandse overheid. Daardoor daalde het aantal sectoren dat als kwetsbaar was aangemerkt door covid-19.


Onzekerheid

De onzekerheid over toekomstig herstel is weliswaar afgenomen, maar Rabobank blijft voorzichtig. De overheidssteunmaatregelen voor bedrijven lopen af en nieuwe varianten van het coronavirus kunnen opleven. Daardoor kan de kredietkwaliteit van Rabobanks zakelijke leningportefeuille in de tweede helft van 2021 of in 2022 worden geraakt.

De kredietportefeuille steeg met 4,8 miljard euro tot 414,2 miljard euro, deels door valutaschommelingen. De Food & Agri-portefeuille nam met 4 procent toe tot 104,8 miljard euro. Rabobank bleef marktleider op de Nederlandse woninghypotheekmarkt, met een marktaandeel van 23 procent. De toevertrouwde middelen van retail- en wholesaleklanten stegen met 4 procent. Dit is in lijn met de stijging van de Nederlandse spaarmarkt en kan vooral worden toegeschreven aan de impact van corona.


Vooruitblik

Met het oog op de komende periode stelt Draijer dat de pandemie mogelijk nog leidt tot verdere financiële impact. 'Het komt misschien later en kan minder hoog zijn dan eerder verwacht. Feit is dat er nog steeds klanten zijn met uitdagingen. Zij hebben onze grootste aandacht en we blijven hen waar mogelijk ondersteunen.' Met de pandemie houdt de onzekerheid aan, vervolgt de bestuursvoorzitter. 'Reden om voorzichtig te blijven, omdat de kredietkwaliteit van onze zakelijke leningportefeuille nog steeds kan worden geraakt.

Ook de lage rente blijft onze resultaten onder druk zetten', aldus Draijer. Hij waarschuwde ook voor de 'zeer lage rente' waarvan hij verwacht dat die niet snel zal stijgen. 'Dat kunnen en willen we ook niet volledig doorberekenen aan onze klanten.' Tegelijkertijd sluit Draijer niet uit dat een negatieve rente voor een groter deel van de klanten gaat gelden. 'Nu heeft 95 procent van onze klanten daar niet mee te maken, maar ik kan niet beloven dat dat percentage niet lager wordt.'

'Kijkend naar onze duurzaamheidsagenda: ratingbureau Sustainalytics kende Rabobank in de afgelopen jaren een toppositie toe in hun ESG-risicobeoordeling. Ons duurzaamheidsbeleid is solide', concludeert Draijer. 'Als koploper moeten we nu het tempo opvoeren, gezien onze portefeuille en de ontwikkeling van de klimaatcrisis. Zo zijn we in juli een pilot gestart met rentekorting voor duurzame Nederlandse melkveehouders.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer