Rabobank ziet positieve vooruitzichten vleeskuikenmarkt

Het aanbod van de zes belangrijkste pluimveevleesproducenten in Europa is dit voorjaar gedaald. Tegelijk is de verwachting dat de vraag in de tweede helft van dit jaar toeneemt door het opheffen van de coronamaatregelen. Dat meldt Rabobank in een update van de pluimveemarkt. De vooruitzichten lijken dus positief, al staat de export naar derde landen nog onder druk en zijn de voerkosten hoog.

Rabobank+ziet+positieve+vooruitzichten+vleeskuikenmarkt
© Twan Wiermans

Het aanbod van pluimveevlees in Europa is van januari tot april dit jaar met 3,5 procent gedaald. Het aanbod nam in Nederland het hardst af met 17 procent, in Spanje met 5 procent en in Polen met 4 procent. Redenen zijn de lage winstgevendheid in 2020, gestegen voerprijzen, uitbraken van vogelgriep en een verschuiving naar lagere bezettingen in Noordwest-Europa.

De vraag naar pluimveevlees groeide in het tweede kwartaal, maar is nog minder dan vorig jaar. Belangrijke reden is de brexit. Hierdoor daalde de export naar het Verenigd Koninkrijk met 28 procent. Samen met de exportrestricties vanwege vogelgriep daalde de totale export naar derde landen hierdoor 16 procent naar 683.000 ton.


Opheffen coronamaatregelen

Vanwege het opheffen van de coronamaatregelen zal de vraag naar pluimveevlees uit de foodservice en reisbranche in het tweede half jaar van 2021 toenemen. Deze kanalen zijn samen goed voor zo'n 25 procent van de afzet van pluimveevlees.

Tegelijk is de verwachting van de Rabobank dat de productie van pluimveevlees door de hoge voerprijzen, vogelgriep en verschuiving naar een lagere bezetting op jaarbasis in Europa met 2 tot 3 procent daalt. Wel is het herstel van de export naar derde landen een probleem, Dat komt omdat de vogelgriep dit jaar erg lang blijft voortduren en het Verenigd Koninkrijk wil daarnaast de eigen pluimveevleesproductie verhogen.


Hoog en wisselvallig

Aan de kostenkant blijven de voerprijzen naar verwachting hoog en wisselvallig. In de Verenigde Staten is meer mais dan soja ingezaaid. De sojaprijzen blijven daardoor mogelijk hoog en de maisprijzen wat lager. De tarweprijzen blijven op een hoog niveau, mede vanwege exportheffingen voor Russisch graan. De voerprijzen blijven hoog, maar wel onder het niveau van het tweede kwartaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  12° / 8°
  60 %
Meer weer