Rabobank waarschuwt EU voor Chinees-Amerikaanse handelsoorlog

De landbouw- en voedingssector kan zowel 'wapen' als 'slachtoffer' worden in een nieuwe handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Dat stellen analisten van de Rabobank in een studie over verschuivingen in de internationale geopolitiek.

Rabobank+waarschuwt+EU+voor+Chinees%2DAmerikaanse+handelsoorlog
© Tony Tati

De analisten waarschuwen voor de situatie waarin China de Verenigde Staten als wereldmacht inhaalt. Ze schetsen het beeld hoe de wereldwijde voedsel- en landbouwsector eruit kan gaan zien als de spanningen tussen beide landen escaleren.


De situatie die de Rabo-onderzoekers belichten is die waarin de Verenigde Staten in 2030 de grootste wereldmacht blijven, maar waarbij China een geopolitieke inhaalslag heeft gemaakt. Deze situatie kan voor een internationale tweedeling zorgen. Europa en Zuid-Amerika moeten daarbij noodgedwongen een keuze maken voor een van beide grootmachten.

De drie beschreven scenario's leiden in vrijwel alle gevallen onder andere tot grote verstoringen in de zuivelmarkt. Zuivelexporteurs in de Verenigde Staten en Oceanië worden in alle scenario's gedwongen om het geproduceerde melkpoeder opnieuw toe te wijzen aan verschillende productstromen en markten.


Gezamenlijk optrekken

De Amerikaanse president Biden heeft eerder deze maand met de Europese Unie (EU) gesproken over 'gezamenlijk optrekken' tegen de nog steeds groeiende Chinese economie. Aan de ene kant willen de Verenigde Staten af van de tarievenoorlog met China die oud-president Trump veroorzaakte. Invoerboetes en quota zijn aan de andere kant ook schadelijk voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

Met de EU-landen wil Biden een gezamenlijke strategie afspreken. Mede daarom komt de Amerikaanse landbouwminister Vilsack binnenkort naar Brussel. Maar in de EU gaan ook stemmen op die waarschuwen voor een anti-China-koers. Die stemmen zeggen dat de EU geen 'bijwagen' van Washington moet worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer