Groei Chinese zeugenstapel stagneert

Er lijkt in juli een einde te zijn gekomen aan de 21 maandenlange groei van de Chinese zeugenstapel. Het Chinese ministerie van Landbouw meldt een daling van 0,5 procent ten opzichte van juni. De prijsdaling van varkensvlees wordt als oorzaak genoemd.

Groei+Chinese+zeugenstapel+stagneert
© Henk Riswick

Tegenover een krimp van de zeugenstapel met een half procent, staat in juli een toename van de totale varkenspopulatie met 0,8 procent ten opzichte van juni. De totale varkensstapel lag eind juli ruim 29 procent boven het niveau van juli 2020.

China zou eind juni 45,64 miljoen zeugen tellen (+ 25,7 procent ten opzichte van 2020) en 439,11 miljoen varkens (+29,2 procent ten opzichte van 2020). Daarmee is die veestapel terug op het niveau van eind 2017, het jaar voor Afrikaanse varkenspest (AVP) in China uitbrak.


Druk op producentenprijzen

De landelijke prijs voor slachtvarkens lag in China deze week omgerekend op 1,97 euro per kilo levend gewicht. Aan het begin van het jaar was het meer dan twee keer zoveel: 4,81euro. De biggenprijzen daalden in deze periode zelfs zo'n 70 procent. De regering van Peking heeft marktmaatregelen ingevoerd als voorraadaankopen om de prijzen te ondersteunen. Bovendien werd de invoer van varkensvlees fors teruggeschroefd.

Volgens het ministerie van Landbouw draaien veel producenten van varkensvlees nu verlies met relatief hoge voerkosten. Ze versnelden daarom het uitsorteren van slecht presterende zeugen en optimaliseerden hun structuur. In de hoge prijsfase werden ook veel zeugen gehouden als fokzeug die daar minder geschikt voor waren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer