FoodVentures oogst eerste glasgroenten in Chinese kas

Het Nederlandse bedrijf FoodVentures oogst op 21 mei de eerste tomaten en komkommers in nieuwe kassen nabij de Chinese stad Shanghai. De oogst vormt tevens de officiële opening van het complex.

FoodVentures+oogst+eerste+glasgroenten+in+Chinese+kas
© Foodventures

De officiële ingebruikname van de kassen valt samen met de opening van de Flower Expo in Chongming. De eerste planten gingen 15 maart de kas in. FoodVentures heeft miljoenen euro's in het project geïnvesteerd en huurt het complex voor 25 jaar van een Chinees vastgoedbedrijf dat eigenaar is van de kassen. Het Nederlandse bedrijf in het Utrechtse Everdingen is verantwoordelijk voor de teelt, marketing en verkoop van de groenten.


In totaal gaat het om vijf groentekassen op een terrein van 17 hectare. In de kassen, die 15 hectare beslaan, wordt volgens Nederlandse standaarden geteeld. 'Met de traditionele Chinese manier van telen slaagt men er niet in om per vierkante meter dezelfde oogst te halen als wij in Nederland gewend zijn. Ze gebruiken tien keer meer water per kilo tomaat. Ook wordt bij het telen regelmatig vervuilde grond en verontreinigd water gebruikt', zegt algemeen directeur Dirk Aleven van FoodVentures. 'Zo gebruiken we bijvoorbeeld schoon substraat in plaats van grond.'


Lokale afzet

De productie in de kassen is bedoeld voor de inwoners van de Shanghai-regio. 'De Chinese overheid wil voor de voedselvoorziening minder afhankelijk worden van het buitenland en stuurt aan op meer lokale productie', legt Aleven uit. FoodVentures exploiteert al kassen in Georgië, Oekraïne en Kazachstan. Het bedrijf heeft plannen om de komende jaren ook bij andere steden in China groentekassen te gaan runnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer