Afrikaanse varkenspest verstoort varkensproductie China

'Zolang er geen vaccin is tegen Afrikaanse varkenspest, zal er geregeld een dip zitten in de varkensproductie.' Dat stelde vicepresident Michael Ellermann van Suzhou Aspire Agritech Consulting in China onlangs tijdens een webinar van National Hog Farmer. 'De vraag vanuit China kan de komende jaren sterk wisselen.'

Afrikaanse+varkenspest+verstoort+varkensproductie+China
© Varkens Archief

Het aantal grote varkensbedrijven met tienduizenden zeugen en bijbehorende vleesvarkens in China neemt snel toe. Ellermann toonde op het webinar een voorbeeld van een gesloten bedrijf met 105.000 zeugen. Dat bestaat uit 21 eenheden van 5.000 zeugen met hun gespeende biggen en de vleesvarkens in een gebouw met zes etages.

In de bovenste twee etages zitten de zeugen. De etage daaronder is voor de gespeende biggen en in de onderste drie etages zitten de vleesvarkens. Die 105.000 zeugen zouden jaarlijks 2,1 miljoen vleesvarkens moeten produceren.


Luchtfilters

De gebouwen zijn voorzien van luchtfilters om ziektekiemen te weren. Luchtwassers en koelsystemen zorgen voor een goed klimaat voor de dieren. De Chinezen gaan werken met individuele dierherkenning met oormerken en gezichtsherkenning. Dat moet leiden tot een verbetering van de productie en een goede bewaking van de diergezondheid.

Het bedrijf heeft een eigen voerfabriek. Alle voer komt via voerlijnen rechtstreeks vanaf de trein of de vrachtwagens het bedrijf binnen. Er komt geen vrachtwagen het terrein op. Ook niet voor de afvoer van de vleesvarkens. De vleesvarkens gaan met zelfrijdende karren naar de slachterij die ook op het terrein is gehuisvest.


Personeel

Voor het personeel is er huisvesting op het bedrijf. De medewerkers zijn per etage aan het werk en komen binnen via de hygiënesluis per etage. De douches worden automatisch gestuurd. Douchen ze te snel en niet zorgvuldig, dan gaat de deur niet open.

Alles is eraan gedaan om dierziekten buiten te houden. In China zijn alle gebruikelijke varkensziekten aanwezig. Niet alleen Afrikaanse varkenspest, maar ook APP, mycoplasma, PIA, PED en PRRS. Afrikaanse varkenspest verstoort de groei en ontwikkeling van de varkensproductie. Afgelopen winter hebben ook PED en PIA voor problemen gezorgd.


Vaccins

De problemen door Afrikaanse varkenspest hebben volgens Ellermann te maken met de wel vijftien tot twintig vaccins tegen Afrikaanse varkenspest die in China zijn ontwikkeld. Ze zijn nu allemaal verboden, maar hebben wel bijgedragen aan de vele mutanten van Afrikaanse varkenspest die er nu zijn. Van die mutanten zijn er elf die minder duidelijke verschijnselen ontwikkelen en ook niet altijd met de gebruikelijke PCR-test werden gevonden. Daarvoor moest een nieuwe test worden ontwikkeld.


De aanpak van Afrikaanse varkenspest is niet altijd rigoureus. Het begint vaak met het opsporen van zieke dieren. Die worden ertussenuit gehaald. Dat wordt herhaald tot ze allemaal zijn gevonden. Helpt dit niet, dan volgt ruiming.


Vallen en opstaan

Volgens Ellermann zal Afrikaanse varkenspest nooit helemaal uit China verdwijnen. De productieverhoging zal daardoor met vallen en opstaan gaan. Wel wordt er gewerkt aan een vaccin dat op basis van het virus op zeven plaatsen is aangepast. De verwachting is dat dit over twee tot drie jaar tot een goed vaccin gaat leiden.

Ellermann: 'Dan zal China de eigen productie beter onder controle krijgen en de importbehoefte mogelijk geheel verdwijnen. Tot die tijd zal er geregeld een flink behoefte zijn aan varkensvlees en op andere momenten juist niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer