Verbeteren luchtstroom zorgt voor goede verdeling koelcontainer

Een goede verdeling van de koelcapaciteit in koelcontainers is van essentieel belang bij het opslaan en transporteren van groenten en fruit. Daarbij hangt de uniformiteit van de binnentemperatuur vooral af van de buitentemperatuur en de interne luchtcirculatie, blijkt uit een Chinees onderzoek.

Verbeteren+luchtstroom+zorgt+voor+goede+verdeling+koelcontainer
© Twan Wiermans

Wetenschappers uit China hebben onderzoek gedaan naar een betere luchtverdeling in koelcontainers. Het doel hiervan is om de koelcapaciteit in transportcontainers voor groenten en fruit te verbeteren. De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld die theoretische gegevens combineert met numerieke simulaties. Hiermee kunnen ze onder andere de stromingsweerstand bepalen.

Uit het onderzoek blijkt dat luchtspleten tussen de stapels producten en de binnenwand van de container kunnen zorgen voor verstoring van de interne luchtstroom, wat niet gunstig is voor de koelprestaties.


Kerstomaatjes

Bij het onderzoek is een lading kerstomaatjes bestudeerd, die waren opgeslagen in kartonnen dozen. De verpakking werd in zestien lagen op pallets in een gekoelde container gestapeld. De koudeluchtinlaat zat onderaan de voorkant van de koelcontainer. Elke doos had meerdere zijdelingse ventilatiegaten, waaraan een extra gat aan de onderkant werd toegevoegd om de verticale luchtstroomweerstanden te verminderen.

De Chinezen hebben drie schotten ontworpen voor het blokkeren van de afwijkende luchtstroom in de luchtspleten, zodat het prestatieverlies van de koudeluchtstromen kon worden gereduceerd. De koelcontainer toonde een gelijkmatigere verdeling van de koude luchtstroom en een verbetering van de verticale luchtstroomsnelheid in de dozen kerstomaatjes.

De koelprestaties zijn ook verbeterd. De koelduur kan met bijna 23 procent worden verkort, bij een variatie van de temperatuurverdeling van ongeveer 1 graden Celsius. Verder neemt de relatieve temperatuurstijging met 34 tot 59,5 procent af. De onderzochte methode is toepasbaar voor meerdere soorten groenten en fruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer