AVP verspreidt zich ongecontroleerd in Polen

Afrikaanse varkenspest (AVP) verspreidt zich dit jaar veel dynamischer dan in 2020, stelt de veterinaire autoriteit in Polen. Eind juli was het aantal besmettingen op Poolse varkenshouderijbedrijven meer dan het dubbele dan in dezelfde maand vorig jaar.

AVP+verspreidt+zich+ongecontroleerd+in+Polen
© Twan Wiermans

Eind juli werden in Polen nog eens drie uitbraken in varkensbedrijven bevestigd. Het totaalaantal steeg daardoor binnen enkele weken tot 39. In 2020 telde Polen eind juli zeventien besmette varkenshouderijbedrijven. De meest recente uitbraken zijn in het zuiden van Polen in de Zuid-Karpaten en Neder-Silezië. Eerder trof het virus bedrijven in het noorden van Polen in Ermland-Mazurië en Groot-Polen.

In tegenstelling tot vorig jaar treft het virus dit jaar nu vooral kleinere varkenshouderijbedrijven. De veterinaire autoriteit meldt dat dit erop zou kunnen duiden dat grotere bedrijven hun bioveiligheid beter op orde hebben. Vorige week heeft de Poolse regering een nieuw hulppakket samengesteld om varkenshouderijbedrijven te steunen die zijn getroffen door AVP.


Staat betaalt de helft

Het Poolse AVP-programma omvat 44 miljoen euro. Driekwart daarvan wordt gebruikt om economische schade te compenseren. Met het restant worden de kosten voor preventieve maatregelen en biosecurity betaald. Zo betaalt de staat de helft van de kosten voor de aanschaf van desinfectiematten, desinfectieapparaten, beschermende kleding en het beveiligen van stallen.

Om op de langere termijn structurele verstoringen in de varkenssector te voorkomen, bevordert de Poolse regering ook de wederopbouw van de varkenspopulaties en het opnieuw opstarten van fok- en mestvoorzieningen. Er is ook aangekondigd dat de staat slachthuizen en andere verwerkingscentra in de AVP-gebieden gaat steunen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer