Poolse varkenshouders in de knel door pest

Poolse varkenshouders raken steeds meer in de knel door de Afrikaanse varkenspest. Doordat de besmettingen elkaar snel opvolgen, kunnen ze de varkens en biggen niet afzetten. Daar komt bovenop dat het budget voor opvangen van de maatregelen tegen dierziekten opdroogt.

Poolse+varkenshouders+in+de+knel+door+pest
© Freelancer

Zeventien Poolse varkensbedrijven zijn in een week tijd besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest, meldt het Poolse TopAgrar. In totaal zijn nu 55 Poolse varkensbedrijven besmet. Tot nu toe vooral kleinere bedrijven, al zijn van de laatste besmettingen de details nog niet bekend.

De pest slaat toe in vrijwel alle regio's in Polen. In sommige regio's volgt de ene besmetting op de andere. Voordat de dertigdagentermijn om is waarbinnen geen dieren mogen worden afgevoerd, is er alweer een nieuwe besmetting in de regio. De varkenshouders mogen de dieren langere tijd niet afvoeren. Daardoor worden varkens veel te zwaar en kunnen zeugenhouders hun biggen niet kwijt. Buiten de besmette zones zijn de prijzen erg laag.


Varkenspest en vogelgriep

Dat de stroppenpot voor dierziekten in Polen leeg is een tweede probleem. Dat komt niet zozeer door het al hoge aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest maar vooral door het hoge aantal van 339 uitbraken met hoogpathogene vogelgriep. Dat betreft niet alleen kleine maar ook heel grote pluimveebedrijven. Het ruimen van de pluimveebedrijven heeft een groot deel van de stroppenpot opgeslokt.

Varkenshouders hebben al geprotesteerd bij het Poolse ministerie van Landbouw. Ze roepen de Poolse regering op meer geld beschikbaar te stellen voor de getroffen varkens- en pluimveehouders.

Naast het hoge aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij de gehouden varkens, zijn er ook veel besmettingen gevonden bij wilde zwijnen. De teller staat op 1.959 uitbraken verspreid over heel het land, ook vlak bij de Duitse grens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer