Varkenspest vastgesteld in vijfde Duitse district Brandenburg

Besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen in het Duitse district Barmin, grenzend aan de Poolse grens en de noordkant van Berlijn. Dat is het vijfde district in de regio Brandenburg dat nu kampt met Afrikaanse varkenspest.

Varkenspest+vastgesteld+in+vijfde+Duitse+district+Brandenburg
© Twan Wiermans

In Brandenburg zijn nu vijf districten en de stad Frankfurt aan de Oder getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen. Dat heeft het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) bevestigd. Dat gebeurt nadat op 25 juli een gevonden dood zwijn nabij de Poolse grens in de regio Barmin positief werd getest. Op dezelfde dag werden drie zieke dieren afgeschoten en die bleken ook besmet te zijn met AVP.

Het grensgebied werd eind vorig jaar al bestempeld als bufferzone, omdat op Pools grondgebied met AVP-besmette wilde zwijnen werden aangetroffen. Daarom is onder meer een wildbeschermingshek langs de grens van de deelstaat Brandenburg met Polen gebouwd.


Zwijnevrije corridor

Dat hek blijkt onvoldoende te zijn geweest om wilde zwijnen uit dat risicogebied te weren. Onlangs is de bouw van een tweede hekwerk gestart. Daar is op 24 juni toe besloten om zo een 'zwijnenvrije' corridor te kunnen creëren tussen Polen en de grensdistricten van Brandenburg.

Intussen groeit de frustratie bij jagers, omdat er een gebrek is aan koelfaciliteiten om gevonden kadavers of afgeschoten wilde zwijnen in op te slaan. Terwijl er juist intensiever gejaagd moet worden, lopen jagers tegen beperkingen aan. Tot dusver zijn in totaal 1.728 AVP-gevallen in Duitsland officieel bevestigd, waarvan drie besmettingen bij gehouden varkens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer