District Uckermark getroffen door Afrikaanse varkenspest

In het Duitse district Uckermark, grenzend aan Polen, is een met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmet wild zwijn aangetroffen. De maatregelen tegen verdere verspreiding zijn aangescherpt, maar diefstal van onder meer hekelementen zorgt voor moeilijkheden.

District+Uckermark+getroffen+door+Afrikaanse+varkenspest
© Nationale Beeldbank

De eerste AVP-besmetting in het district Uckermark is bevestigd op 12 augustus. Een met het AVP-virus besmet wild zwijn werd aangetroffen op Duits grondgebied, op een steenworp afstand van het beschermende hekwerk bij de Poolse grens. Hiermee strijdt de deelstaat Brandenburg nu in zes grensdistricten intensief tegen verdere verspreiding van AVP, meld Land Brandenburg.

Volgens minister van consumentenbescherming Ursula Nonnemacher verspreidt AVP zich ongecontroleerd naar het noorden, net aan de andere kant van de grens met Polen. Dit bewijst dat de bouw van een tweede hekwerk langs de grens nodig is om een beschermende corridor aan de rivieren de Oder en Neisse te creëren.


Strafbare feiten

'Dit zijn beslissende maatregelen in de strijd tegen deze besmettelijke dierziekte', zegt Nonnemacher. 'Maar regelmatig worden strafbare feiten geconstateerd, zoals diefstal van batterijen van elektrische afrasteringen, hele poorten of hekelementen.'

Dit vindt Nonnemacher onverteerbaar en moet volgens haar worden aangepakt. 'Er zijn dierenbezitters die vechten voor hun levensonderhoud. In de strijd tegen AVP is iedereen verplicht de nodige beschermingsmaatregelen te volgen', betoogt zij. 'Vissers, wandelaars en fietsers dienen de poorten in de hekken te gebruiken en deze na de passage weer op slot te doen. De dierziekte kan alleen in bedwang worden gehouden als iedereen zijn steentje bijdraagt.'

Met de vondst van het besmette wilde zwijn zijn nu in totaal 1.488 wilde zwijnen in de deelstaat Brandenburg positief getest op AVP.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer