Xylella+fastidiosa+op+Franse+vaste+land+gevonden
Nieuws
© EFSA

Xylella fastidiosa op Franse vaste land gevonden

In de Zuid-Franse plaatsen Menton en Antibes is Xylella fastidiosa aangetroffen op twee olijfbomen. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw bekendgemaakt.

Het Franse ministerie zegt de dreiging zeer serieus te nemen. De twee olijfbomen zijn vernietigd en struiken en bomen, die vatbaar zijn voor de bacterie en in de directe omgeving van de besmette olijfbomen staan, worden opgeruimd. Verder onderzoekt het Franse ministerie alle planten in een straal van 5 kilometer. In het gebied geldt een vervoersverbod voor planten.

Xylella werd in 2015 voor het eerst gevonden in Frankrijk. Mirtestruiken op Corsica waren toen besmet. Later zijn er in de departementen Var en Alpes-Maritimes besmette struiken en bomen aangetroffen. Naar aanleiding daarvan heeft de Franse overheid meer dan vijfduizend olijfbomen bemonsterd op de bacterie. Die toonden geen aantastingen met de gevaarlijke variant. In 2018 werd de eerst olijfboom met Xylella fastidiosa in Frankrijk gevonden, op Corsica.

Gevreesd

Xylella fastidiosa is een gevreesde ziekte in de boomteeltsector. De besmetting heeft al vele miljoenen euro's schade berokkend in Zuid-Europa. Het kan vele soorten bomen aantasten. Tegen de ziekte bestaat geen weermiddel.

Bijna een jaar geleden werd de eerste aantasting in Nederland gevonden op een koffieplant in een kantoor in Noordwijkerhout.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer