Koffieplant met xylella gevonden in Nederland

In een kantoorpand in Noordwijkerhout heeft de NVWA een Coffea-plant aangetroffen die besmet is met Xylella fastidiosa.

Koffieplant+met+xylella+gevonden+in+Nederland
© EFSA

De betreffende koffieplant werd opgemerkt door een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die toevallig in het pand aanwezig was. De plant is vervolgens ingeseald en voor onderzoek overgebracht naar een quarantainekas van de NVWA.

De koffieplant stond al 9 jaar in het pand. Op basis van eerste onderzoek zijn er volgens NVWA geen aanwijzingen dat de plant de xylella-bacterie heeft verspreid of dat de plant vanuit de omgeving besmet is geraakt.

In overeenstemming met de Europese regelgeving worden geen aanvullende maatregelen getroffen. Er zijn geen beperkingen voor plantmateriaal of bedrijven in de omgeving van de vondst. Ook wordt er geen gebied afgebakend om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Eerste aantasting

Het is tot dusver de eerste aantasting van xylella die is aangetoond in Nederland. Deze bacterie kan meer dan driehonderd plantensoorten besmetten. Vanwege het gevaar van verspreiding van de besmettelijke ziekte is al jaren de import van koffieplanten verboden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer