Eerste+detectie+van+Xylella+fastidiosa+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© EFSA

Eerste detectie van Xylella fastidiosa in België

In België, in de provincie West-Vlaanderen, werd op 26 september van dit jaar voor het eerst Xylella fastidiosa gemeld.

Het betrof een detectie in een partij olijfbomen die recent uit Spanje was binnengebracht en waarvan een aantal planten verdachte symptomen vertoonden. De besmette planten zijn intussen vernietigd.

Tijdens een routinecontrole van het Belgische agentschap FAVV werden op drie olijfbomen op een West-Vlaams handelsbedrijf verdachte symptomen gezien. Na het nemen van stalen werd na onderzoek bevestigd dat het om de aanwezigheid van Xylella fastidiosa ging.

Onderzoek

Het bedrijf werd onmiddellijk onder tijdelijk beslag gelegd. Verder onderzoek is gestart om uitsluitsel te krijgen of de ziekte zich al dan niet heeft kunnen verspreiden. Ook de leverancier van het plantenmateriaal werd intussen door de Spaanse autoriteiten onderzocht.

Het FAVV voert alle nodige onderzoeken uit om handelspartners maximale garanties te geven over de fytosanitaire kwaliteit van de sierteelt- en boomkwekerijgewassen uit België.

AVBS, de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening, volgt de situatie van dichtbij. De AVBS heeft er alle vertrouwen in dat FAVV het verdere onderzoek zeer ernstig neemt en de wetgeving correct en zinvol toepast.

Handel stoppen

De bedrijfsleider van het getroffen bedrijf heeft intussen zelf de bijkomende beslissing gemaakt om ogenblikkelijk te stoppen met alle handel in olijfbomen en alle aanwezige olijfbomen ook direct te vernietigen. Dit om geen enkel risico te nemen op verdere verspreiding van Xylella fastidiosa.

AVBS raadt bedrijven aan die olijfbomen hebben gekocht in landen waar de ziekte voorkomt en die uitdrogingssymptomen vertonen, dit te melden aan het FAVV, zodat er bijkomend onderzoek mogelijk is. Gelet op de droge zomer, is de kans groot dat eventuele uitdrogingssymptomen niet door Xylella fastidiosa worden veroorzaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer