Burgers helpen Brabantse akkerbouwer van uienrestant af

'Een groot succes', noemt Jan Aarden van Flierbos Landbouw in Moerstraten de uienraapactie van afgelopen zondag. Meer dan duizend burgers hebben maar liefst 5.000 van de 200.000 kilo uien die over waren van het land geraapt.

Burgers+helpen+Brabantse+akkerbouwer+van+uienrestant+af
© Jorg Tönjes

'Een druppel op de gloeiende plaat', zegt de Brabantse ondernemer. 'Maar de waardering die we van de burgers hebben gekregen was fantastisch. We wilden hen doen beseffen waar hun voedsel vandaan komt en wat wij daarvoor moeten doen. In dat licht gezien, vinden ze het onbegrijpelijk dat de tussenhandel er met de meeste euro's vandoor gaat.'

Normaal gesproken is Aarden rond deze tijd al een nieuw gewas aan het inzaaien, nu lag het veld nog vol met uien. Hij kwam er gewoonweg niet van af. De prijs lag vorige week met 2 eurocent per kilo ver onder de kostprijs. 'Daar kan ik de trekker nog niet van laten rijden.'


Oproep aan burgers

Om toch van hun restant uien af te komen, bedacht Aardens vrouw Rigerda een ludieke actie. Via sociale en regionale media deden de ondernemers een oproep aan burgers om uien te komen rapen. Ze hadden niet gedacht dat het zo storm zou lopen. 'Als we dat hadden geweten, hadden we er een heel actieweekend van gemaakt', zegt Jan Aarden. 'Maar het vraagt best wel wat inspanning om een raapdag te organiseren.'

Toch bellen er nog steeds mensen die het ondernemersechtpaar willen helpen van hun uien af te komen. Ze blijven welkom om de groenten zelf te komen rapen. Voor het restant zoeken ze nog steeds afnemers. 'We gaan door tot alle uien van het land zijn. Het liefst moet dat deze week zijn gebeurd, want met deze regen is het niet goed voor de uien.'


Uienprijs blijft te laag

De marktprijs van uien is volgens Aarden inmiddels ietwat gestegen, naar 5 eurocent per kilo. De prijs stijgt nog steeds, maar voor hem is het onvoldoende. 'De prijs moet minstens 10 cent per kilo zijn om uit de vaste kosten te komen. We hebben dan ook niet de illusie dat we dit jaar nog winst maken.'

Toch probeert de ondernemer positief te blijven. 'Je kunt negatief naar de huidige situatie kijken, maar wij kiezen ervoor om dat niet te doen. Wij hebben tijdens de raapactie zoveel waardering ontvangen van burgers, dat is ons minstens evenveel waard.'

Het echtpaar denkt erover om volgend jaar weer een ludieke actie te houden voor burgers. Ook als de velden dan wel leeg zijn, waar ze natuurlijk op hopen. 'Dan bedenken we wel iets anders', besluit Aarden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer