PPA realiseert poolprijs van 16,61 euro voor gele uien

Agrarisch handelsbedrijf PPA Group presenteert deze week een gemiddelde prijs van 16,61 euro per 100 kilo voor de gele uienpool en 17,03 euro per 100 kilo voor de rode uienpool.

PPA+realiseert+poolprijs+van+16%2C61+euro+voor+gele+uien
© Koos van der Spek

De gemiddelde poolprijzen zijn op basis van verkoop in week 11. De prijzen zijn inclusief een toeslag van 0,10 euro per 100 kilo voor Global GAP-/Grasp-certificering. Verder geldt voor de gele uienpool netto verkochte kilo's 35 millimeter opwaarts veldgewas. Bij de rode uien is dat 40 millimeter opwaarts veldgewas. Voor week 11 wordt geen bewaarvergoeding gerekend.

De poolprijs voor gele uien is lager dan het vijfjarig gemiddelde van 17,77 euro per 100 kilo. Volgens PPA zijn de gepresenteerde weekprijzen in de uienpool wel beter dan het gemiddelde van de beursnoteringen. Na de hoge prijzen in het najaar schrijft PPA de tegenvallende tweede seizoenshelft voor gele uien toe aan de naweeën van corona.


Minder containers beschikbaar

Door die naweeën waren er minder containers beschikbaar voor de export en ook draaide de industriemarkt lange tijd niet op volle toeren, schrijft het handelsbedrijf. Aan het eind van het bewaarseizoen kwamen bovendien ook regelmatig kwaliteitsproblemen aan het licht. Dat zorgde voor een continu aanbod op de uienmarkt.

De afzet van rode uien was niet zo eenvoudig als de noteringen doen vermoeden, stelt PPA. De poolprijs was daardoor lager dan het meerjarig gemiddelde van 26,25 euro per 100 kilo. In het najaar, toen de meeste rode uien naar Azië werden verscheept, was er vooral vraag naar fijne uien. Er was daardoor een overaanbod aan grove uien. De behoefte aan grove uien kwam pas op het eind van het seizoen, toen de horeca in Europa weer openging.


• Bekijk de marktprijzen van uien

Voor komend seizoen meldt PPA dat er nog ruimte is voor nieuwe pooltelers. De toenemende afzetvraag geldt zowel voor gele als voor rode uien. Naast de pools met bewaring zoekt PPA ook uitbreiding van aanbod voor de aflandpools.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer