Mulder Onions: 'Plantuien staan onder enorme druk'

De huidige lage prijzen van plantuien zijn het gevolg van het grote aanbod. De prijs van grove plantuien ligt rond de 11 à 12 cent, de middensortering wordt voor 13 à 14 cent verkocht. 'Er staat een enorme druk op de plantuien', zegt directeur Gerard Hoekman van exporteur Mulder Onions.

Mulder+Onions%3A+%27Plantuien+staan+onder+enorme+druk%27
© Haijo Dodde

'Dit jaar zijn er erg veel plantuien. We telen eigenlijk te veel op een moment dat we ze niet nodig hebben', stelt Hoekman.

Normaal moet je plantuien kopen bij de akkerbouwer, nu moet hij ervan af en wil hij zijn product kwijt, stelt Hoekman. Hij vreest dat de druk op de plantuien ook direct invloed heeft op het latere seizoen met de zaaiuien. 'Alles wat in de weg zit komt het prijsniveau niet ten goede, zeker niet in een jaar als dit met hoge opbrengsten. Het resultaat daarvan is een slechte start van het afzetseizoen.'


• Bekijk de marktprijzen van uien

De Mulder Onions-directeur geeft aan dat de vraag naar plantuien wel breder wordt, met name vanuit Afrika en het Verenigd Koninkrijk. 'Al met al zijn de vooruitzichten om op volle stoom te komen nog niet zo verkeerd. Marktopening van het belangrijke exportland Senegal zou erg welkom zijn, maar dat kan nog wel twee weken duren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer