Geneninformatie helpt bij verdere fusariumtoetsen in uien

Fusarium oxysporum f.sp. cepae is in Nederland de meest gevonden fusarium die ook nog eens ziekteverwekkend is in uien. Dat blijkt een analyse van de Uireka-onderzoeksgroep Fusarium.

Geneninformatie+helpt+bij+verdere+fusariumtoetsen+in+uien
© Haijo Dodde

De afgelopen jaren is door de Uireka-onderzoeksgroep Fusarium veel tijd en energie gestopt in het analyseren van welke fusariumstammen er in uien- en grondmonsters aanwezig waren. Sinds de onderzoeksgroep heeft achterhaald welke genen verantwoordelijk zijn voor het ziek maken van de uien, kunnen er diagnostische toetsen worden ontwikkeld.

Twee Taqman-detectiemethoden werken goed op uienmonsters, maar die nog moeten worden geoptimaliseerd voor gebruik met grond en plantmateriaal. Dit jaar ligt de focus daarom op de detectieoptimalisatie voor verschillende typen monsters: plant, bol, zaad, reststromen en grond. Daarnaast heeft de onderzoeksgroep nog wat adviezen ter beperking van fusarium.


Gewasbescherming

Het gewasbeschermingsmiddel Rudis wordt ingezet om een aantasting van fusarium te beperken. Het is zeker geen oplossing voor het probleem, maar het vermindert de aantasting van fusarium wel. De fungicide is niet selectief. Ook goede schimmels worden gedood.


Om het fusariumonderzoek voort te zetten, is Uireka op zoek naar nieuwe grondmonsters. De onderzoeksgroep wil graag monsters hebben uit het hele land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer