Workshops natuurlijke plaagbestrijding in Noord-Holland

Boeren en onderzoekers die deelnemen aan het project 'Functionele agrobiodiversiteit', zoeken naar natuurlijke oplossingen voor verschillende plagen. LTO Noord houdt daarom op 19 en 31 augustus zomerworkshops op aardappeldemobedrijven.

Workshops+natuurlijke+plaagbestrijding+in+Noord%2DHolland
© Maartje van Berkel

Op de demovelden met aardappelen en uien zijn vorig jaar akkerranden aangelegd naast de akkers voor het bevorderen van vooral zweef- en gaasvliegen. Door de lage luizendruk in de aardappelen zijn daar geen duidelijke resultaten uitgekomen. De randen langs de uienvelden gaven een duidelijker resultaat, al kon geen relatie worden gelegd tussen trips en het aantal zweefvlieglarven.

De conclusie van de deelnemers aan het project is dat het bevorderen van natuurlijke vijanden niet de enige manier is om trips op een natuurlijke manier te bestrijden.


Vier strategieën

Dit jaar is gekozen voor vier verschillende strategieën die worden uitgevoerd op de zes aardappeldemobedrijven en negen zaaiuiendemobedrijven. De strategieën hebben de volgende doelen: het verminderen van trips in juni, het verminderen van voortplanting trips, verhoogde predatie door natuurlijke vijanden en door regen of beregenen de tripspopulatie aanzienlijk af te laten nemen.

Tijdens de zomerworkshops worden de resultaten van het onderzoek over de natuurlijke bestrijding in de aardappelen gedeeld. Deelnemers kunnen oefenen met luis- en predatorherkenning en leren signaleren wanneer het nodig is om in te grijpen.

Aanmelden is mogelijk via de website van LTO Noord, waar deelnemers kunnen kiezen uit een workshop in Hoofddorp, Slootdorp of Zuid-Oost Beemster.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer