Middenprijs uien fractie hoger dan vorig jaar

Het Nederlandse uienseizoen 2020-2021 resulteert in een middenprijs van 16,33 euro per 100 kilo voor 60 procent grove uien genoteerd bij LNCN in Emmeloord. Deze middenprijs is 0,70 euro hoger dan vorig seizoen.

Middenprijs+uien+fractie+hoger+dan+vorig+jaar
© Twan Wiermans

Het is vooral aan de hoge exportvolumes vanaf begin september te danken dat de uienprijs in vergelijking met vorig jaar het hele seizoen op een redelijk niveau is gebleven. De uitgangspunten met een productie van ongeveer 1,6 miljoen ton zaaiuien en plantuien bij elkaar waren vergelijkbaar voor oogst 2019 en oogst 2020.

In de periode van oktober tot en met de jaarwisseling hebben uienexporteurs wekelijks meer dan 35.000 ton uien naar het buitenland verkocht. In week 45 werd het absolute exportrecord van 47.000 ton in een week gerealiseerd. Gedurende het hele seizoen leek de Nederlandse uiensector af te steven op een nieuw exportrecord. Maar na de tegenvallende tweede seizoenshelft is het nog afwachten of dat daadwerkelijk gaat lukken.De voortvarende start van het afzetseizoen had tot gevolg dat in de aflandperiode van oogst 2020 al 15 euro per 100 kilo en hoger voor de uien werd betaald. De markt kenmerkte zich door een aanhoudende sterke vraag en voldoende aanbod. Voor goede uien stegen de noteringen door richting de 20 euro.

Het relatief hoge prijsniveau hield lang aan. De bovenkant van de uiennotering komt aan het eind van het seizoen nog steeds uit op 16,50 euro per 100 kilo. Een conclusie is wel dat lang bewaren dit jaar niet is beloond.


Notering 60 procent grof

De middenprijs van de uien, berekend op basis van de notering voor 60 procent grove uien bij Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) in Emmeloord, komt uit op 16,33 euro. Dit is uiteindelijk niet eens zoveel hoger dan de middenprijs van vorig jaar voor dezelfde notering, die is berekend op 15,60 euro. Vorig seizoen liepen de prijzen pas echt op vanaf half mei. Slechts een beperkt aantal uientelers heeft daarvan kunnen profiteren.

Uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis blijkt dat Nederland tot en met week 23 1,66 miljoen ton uien naar het buitenland heeft verkocht. Dat is nu nog slechts 8.100 ton meer dan het exportvolume van oogst 2019 tot en met dezelfde week. Vanaf februari zijn nauwelijks nog weekvolumes gerealiseerd van 15.000 ton of meer, terwijl het jaar daarvoor in het naseizoen nog enkele keren meer dan 20.000 ton uien per week naar het buitenland werd verscheept.Kijkend naar de top 10 van exportbestemmingen, hebben de West-Afrikaanse landen opnieuw meer uien afgenomen. Senegal blijft de grootste afnemer met ruim 170.000 ton uien. Maar de volumestijgingen komen vooral voor rekening van Ivoorkust, Mauritanië, Mali en Gambia. De export naar Ivoorkust plust zelfs met 20 procent en komt uit op 135.000 ton.


Export naar Bangladesh

Van de Aziatische bestemmingen compenseren de Filipijnen het exportverlies naar Maleisië. Opvallend is de snelle stijging van de uienexport naar Bangladesh, inmiddels nummer 12 op de lijst met belangrijkste afnemers. Verder kochten dit jaar Israël en ook Indonesië weer meer Nederlandse uien.

De uienhandel heeft nog geen last van de brexit. Het exportvolume naar Groot-Brittannië steeg dit jaar tot dusver met 14.000 ton tot bijna 105.000 ton. Een aanwijzing dat de Britten nog lang niet zelfvoorzienend zijn op het gebied van uien. In Europa steeg verder de afzet naar België, Spanje, Portugal en Scandinavië. Duitsland en Frankrijk kochten iets minder uien dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer