Avebe breidt productie aardappeleiwit uit

Om in te spelen op de grote vraag naar plantaardige eiwitten, breidt Avebe de productie uit in de fabriek in Gasselternijveen. Het bedrijf opent ook een nieuwe locatie in het Duitse Dallmin. Vanuit de markt is volgens de zetmeel- en eiwitproducent steeds meer behoefte aan duurzaamheid en een flexibel eetpatroon.

Avebe+breidt+productie+aardappeleiwit+uit
© Avebe

In Dallmin gaat Avebe ongeveer 3.500 ton aardappeleiwit produceren. In september dit jaar wordt de fabriek in gebruik genomen, aan het begin van de volgende campagne.

Volgens manager Peter Minow van Avebe verhoogt de investering de hele waardeketen van zetmeelaardappelen. 'De prijs van de aardappel stijgt, waardoor het renderend is voor alle deelnemende boeren. De productie van eiwit versterkt de concurrentiepositie van de zetmeelaardappel ten opzichte van andere gewassen als granen of suikerbieten. Het gewas blijft daarom een belangrijke teelt voor telers rondom Dallmin en daarbuiten.'

Door de efficiënte eiwitproductie van het moderne ultrafiltratiesysteem kan het energieverbruik aanzienlijk worden beperkt. Ook wordt het aardappelvruchtwater waar het eiwit aan is onttrokken door boeren in de omgeving van de fabriek hergebruikt als meststof. Minow: 'Het eiwit is een belangrijk alternatief voor geïmporteerde soja in bijvoorbeeld diervoeding.'


Solanic

Avebe werkt sinds 2007 op de productielocatie in Gasselternijveen aan de ontwikkeling van aardappeleiwit. Dit product wordt vermarkt onder de naam Solanic.

De afgelopen twee jaar is op het bedrijf in Drenthe gewerkt aan productiviteitsverhoging. 'Binnen de bestaande lijnen konden we 27 procent groeien', zegt locatiemanager Edwin de Jonge. De capaciteitsuitbreiding is nodig om de vraag naar Solanic op te vangen. 'De markt voor Solanic in plantaardige zuivel- en vleestoepassingen groeit in hoog tempo.'

Terwijl de fabriek wordt gebouwd en de nieuwe productielijn wordt voorbereid gaat de productie gewoon door. Avebe wil in de eerste maanden van de nieuwe campagne volledig operationeel zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer