Wageningen ontwikkelt 'zetmeelpolyester'

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt een nieuwe generatie biobased polyesters op basis van het molecuul isoidide, gebaseerd op zetmeel. Deze polymeer is bedoeld voor high performance toepassingen, zoals automotive en elektronica.

Wageningen+ontwikkelt+%27zetmeelpolyester%27
© Wageningen Food en Biobased Research

Met behulp van het rigide molecuul isoidide van Archer Daniels Midland ontwikkelt Wageningen University & Research (WUR) een nieuwe generatie polymeermaterialen die niet alleen in BPA (bisfenol A)-vrije verpakkingen kunnen worden gebruikt. Dat geldt tevens voor technische toepassingen, zoals in de automotive en elektronicasector.


Biobased producten veroveren nu al geleidelijk hun aandeel in alledaagse producten als verpakkingen. De onderzoekers willen ook polymeren ontwikkelen voor de high performance markt. Dit biobased, maar toch sterke en thermisch bestendige materiaal, is volgens de WUR zeer veelzijdig. Industriële projectpartners van Wageningen University & Research onderzoeken toepassingen in flessen, metaalcoatings en in kleurstofformules.


Agrarische reststromen

Het gebruik van agrarische reststromen en overschotten van biomassaproductie, in plaats van uitputtende en vervuilende fossiele grondstoffen, is volgens de onderzoekers de optimale duurzame oplossing. Die kan een bijdrage leveren aan het evenwicht tussen mens en natuur. Het gebruik van biobased polymeren in duurzame producten draagt bij aan de circulaire en biobased economie en helpt om de CO2-voetafdruk van de materialen langdurig te verlagen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer