Avebe en Solynta werken samen aan hybriden voor zetmeelteelt

Kweekbedrijf Averis Seeds van Avebe gaat samen met veredelingsbedrijf Solynta werken aan de hybrideveredeling van zetmeelaardappelen.

Avebe+en+Solynta+werken+samen+aan+hybriden+voor+zetmeelteelt
© Avebe

Met hybrideveredeling kunnen duurzame aardappelrassen voor de zetmeelteelt sneller worden ontwikkeld dan met de gangbare veredeling, meldt Avebe. Door sneller betere rassen te kweken, is minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nodig en kan de opbrengst toenemen met een betere benutting van de bemesting, verwacht de zetmeelfabrikant.

Johan Hopman, directeur veredeling bij Averis Seeds, is blij met de samenwerking. 'Nu de succesvolle resultaten van de hybrideveredeling bij consumptieaardappelen zichtbaar zijn, is het tijd om deze techniek ook te gebruiken voor de veredeling van zetmeelaardappelen.'


Vooruitgang beter te sturen

Veredelingsbedrijf Solynta werkt al twaalf jaar aan de veredeling en vermeerdering van aardappelen uit zaad. Avebe legt uit dat door gebruik te maken van hybrideveredeling het mogelijk is om de vooruitgang in raseigenschappen beter te sturen. Daarbij kunnen resistenties tegen bijvoorbeeld droogte of ziekten en plagen sneller worden ingekruist.


Onderzoeksdirecteur Edwin van der Vossen van Solynta verwacht dat er door de samenwerking een continue stroom zal ontstaan van steeds betere rassen voor telers van Avebe. 'Dit is dankzij de combinatie van de specifieke kennis van Averis over genetica en eigenschappen van zetmeelaardappelen en ons veredelingsplatform.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer