Nieuwe zetmeelaardappelrassen cruciaal voor milieudoelen Avebe

Op demovelden test Avebe dit jaar opnieuw diverse rassen voor de teelt van zetmeelaardappelen. De fabrikant stelt zichzelf tot doel om hogere zetmeelopbrengsten te realiseren met minder milieubelasting. Resistente rassen met een lagere stikstofbehoefte spelen daarbij een bepalende rol.

Nieuwe+zetmeelaardappelrassen+cruciaal+voor+milieudoelen+Avebe
© Haijo Dodde

De strategische doelstelling van Avebe is om 10 procent hogere zetmeelopbrengst te realiseren met 10 procent minder CO2-emissie en 10 procent minder milieubelasting.

Dat moet resulteren in een financiële plus van 500 euro per hectare. 'Wij praten over 3x10=500', zegt kenniscoördinator Jans Klok.


Demoproeven

Met Peter-Erik Ywema, directeur duurzaamheid bij Avebe, geeft Klok op proefboerderij 't Kompas uitleg bij de demoproeven die een bijdrage leveren aan de milieudoelen. Woensdag 7 juli en donderdag 8 juli organiseert Avebe een rondgang voor telers. Daarnaast is er een platform waar toeleverende bedrijven demo's hebben aangelegd die aansluiten op de strategie van Avebe. Daar worden onder meer groene gewasbeschermingsmiddelen getest.

'Rendementsverbetering gaat samen met duurzame teeltmethoden en dat begint bij de rassenkeuze', stelt Ywema. In een demo vergelijkt Avebe zo'n twintig bestaande en nieuwe zetmeelrassen. Die zijn deels afkomstig van het eigen kweekbedrijf Averis en verder ook uit andere veredelingsprogramma's.


Minimaal een 8

Klok legt uit dat rassen minimaal een 8 moeten scoren voor resistenties tegen aardappelmoeheid (AM) en wratziekte. 'Verder zoeken we rassen met een hogere zetmeelopbrengst, lagere stikstofbehoefte en rassen die minder gevoelig zijn voor phytophthora en virusziekten.'

Klok wijst op onder meer Avamond en Adelinde als interessante rassen met een hoge virusresistentie, wat gunstig is voor de pootgoedteelt. Avamond produceert veel knollen en levert hoge opbrengsten. Adelinde is iets later, doet het ook goed in de kilo's en is bovendien goed te bewaren.


Phytophthoraresistentie

Sinds enkele jaren zetten de veredelaars van Averis sterk in op phytophthoraresistentie. Voor de praktijk zijn de rassen Avito en Avenger al beschikbaar. Avito is inmiddels wat op zijn retour, verklaart Klok. 'Avenger geeft een hogere zetmeelopbrengst en heeft betere resistenties tegen AM en wratziekte.'

Klok schat dat het areaal phytophthoraresistente zetmeelrassen dit jaar ongeveer 700 hectare is. 'Voor uitbreiding zijn meer rassen nodig en dan bij voorkeur met gestapelde resistenties. In onze demo ligt nu een veelbelovend ras onder nummer met phytophthora- en virusresistentie en met goede bewaareigenschappen.'


Duurzaamheidsproef

Naast pootgoedbehandeling, plantafstanden en een proef met stikstoftrappen heeft Avebe ook een duurzaamheidsproef aangelegd. Hierin wordt de teelt van het standaardras Seresta vergeleken met die van Adelinde en Avenger. Ywema vertelt dat aan het eind van het seizoen de opbrengsten worden afgezet tegen de berekende milieubelastingspunten.

'Voor terugdringen van de CO2-emissie is veel te bereiken met de stikstofbemesting. In Seresta bemesten we 210 kilo zuivere stikstof en in beide andere rassen is dat 60 kilo minder. Per 10 kilo stikstof minder daalt de uitstoot van CO2 met 3 procent, dat betekent in dit geval 18 procent minder emissie.'


Forse besparing

Aansluitend levert volgens Ywema het resistente ras Avenger een besparing op in de gewasbescherming. 'In Avenger gaan we uit van vijf bespuitingen, terwijl dat in de andere rassen drie keer zoveel is. Dat bespaart op middelenverbruik, maar ook tijd en diesel.'

Tot slot heeft Avebe een demoproef aangelegd in Festien en Avarna voor het bepalen van de juiste beregeningsstrategie. Klok vertelt dat niet-beregen wordt vergeleken met beregenen op basis van een vochtsensor en beregenen volgens praktijkinzichten. 'Het idee is dat de praktijk sneller de regenhaspel in het land zet en wij willen bekijken of dat terecht is. Echter tot dusver is dit seizoen in deze proef nog niet beregend, maar de bodemvochttoestand wordt wel continu gemonitord.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer